IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън назначи опитен дипломат за посланик на САЩ в Украйна

С назначаването на Бриджит Бринк се слага край на 3-годишния период, в който тази позиция оставаше свободна

18:40 | 25.04.22 г.
<p>
	Държавният глава на САЩ Джо Байдън. <em>Снимка:&nbsp;Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg</em></p>

Държавният глава на САЩ Джо Байдън. Снимка: Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън назначи опитния дипломат Бриджит Бринк за нов посланик на САЩ в Украйна, съобщи Ройтерс, цитирайки Белия дом. С това решение се слага край на 3-годишния период, в който тази позиция оставаше свободна. 

Бринк, която в момента е посланик на САЩ в Словакия, е професионален дипломат от 25 години и е работила в Узбекистан и Грузия, като е заемала и няколко висши позиции в Държавния департамент и в Съвета по национална сигурност на Белия дом.

Назначението на поста, който беше вакантен, откакто бившият президент Доналд Тръмп внезапно отзова тогавашния посланик на САЩ в Украйна Мари Йованович през май 2019 г., трябва да бъде потвърдено от Сената на САЩ.

Съобщението за назначаването на Бринк дойде по време на визита в Киев на държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на отбраната Лойд Остин, където те се срещнаха с президента Володимир Зеленски и други високопоставени украински представители.

Посещението имаше за цел да демонстрира подкрепата на Запада за Украйна, като министрите също така обещаха нова помощ на стойност 713 млн. долара за правителството на Зеленски и за страните от региона, където руската инвазия породи опасения за по-нататъшна агресия от страна на Москва.

Вашингтон също така обяви, че американските дипломати ще се върнат в Украйна тази седмица - първоначално възобновявайки "еднодневни пътувания" от Полша, където в момента се намират,  до град Лвов в Западна Украйна.

Американските дипломати напуснаха посолството в Киев две седмици преди започването на руската инвазия на 24 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още