IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казината и технологиите дърпат индексите на Wall Street на червено*

Dow започва сесията назад със 130 пункта, а S&P 500 изостава с 1,1%

17:59 | 11.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите индекси на Wall Street започнаха редовната търговия през новата седмица на червено в очакване на отчети на водещи компании през идните дни с надеждата, че ще открият сигнали за ефектите от инфлацията върху бизнеса, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива 130 пункта (0,4%). Широкият измерител S&P 500 изостава с 1,1%, а технологичният Nasdaq Composite с 2,1%.

Днешните движения на акциите са факт на фона на влошаване на Covid-ситуацията в Китай, където в Шанхай е отчетен първи случай на новия омикрон щам ВА.5, а в Макао казината затварят за седмица. Това се отрази и на акциите на американските компании в сегмента, които отчитат осезаеми поевтинявания.

Секторите на информационните технологии комуникациите също са назад с около 2%, водени от силно засегнатите от днешните разпродажби технологични акции. Книжата на Alphabet поевтиняват с 2,8%, на Tesla с 4%, а на Netflix с 4,3%. Тези на самолетния гигант Вoeing пък са назад с 1,7%, както и тези на Walt Disney, а на Intel с 1,9%.

Акциите на Twitter поевтиняват със 7,2%, след като Илон Мъск се отказа от сделката за покупката на социалната мрежа на стойност 44 млрд. долара. Нерешен проблем за милиардера остана броят на т. нар. ботове и фалшиви акаунти и липсата на прозрачност за автентичната активност на платформата.

Междувременно доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа се движи близо до тази по 10-годишните облигации – съответно 3,043% и 2,996%. Доходността по 30-годишните облигации пък достига 3,178%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, расте с 0,9% до 108 пункта.

Инвеститорите тази седмица са фокусирани върху началото на сезона на отчетите. Данните биха могли да сигнализират как инфлацията и растящите цени се отразяват върху представянето на компаниите. PepsiCo и Delta Air Lines ще се отчетат във вторник и сряда, а JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo и Citigroup към края на седмицата.

Миналата седмица бе печеливша за всички водещи индекси след по-силни от очакваното данни за работните места в петък, според които икономическото изоставане, което притеснява инвеститорите, все още не се е материализирало.

Но макар данните да са добра новина за икономиката, те биха могли да означават и нова порция подкрепа за серията лихвени повишения на Федералния резерв.

Инвеститорите очакват и данните за индекса на потребителските цени в САЩ за юни, който трябва да излезе в сряда. Очаква се той да покаже, че основната инфлация се е ускорила над нивото от 8,6% за май до 8,8%.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава. Фючърсите върху американския сорт WTI изтриват 1,8% от стойността си до 102,93 долара за барел, а тези върху сорта Брент 1,5% до 105,45 долара за барел.

Златото също поевтинява леко с 0,1% до 1740 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още