IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва сесията със силен ръст, Dow Jones прибавя над 600 пункта*

По-добрите от очакванията отчети и данни за търговията на дребно подкрепят основните американски индекси в петък

18:20 | 15.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Основните щатски индекси започват сесията в петък със силни ръстове, след като поредица от отчети на банки и новите данни за продажбите на дребно за юни надминаха очакванията, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 612,57 пункта към стойността си и достига ниво от 31 237,13 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 1,64% до равнище от 3852,93 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредва с 1,30% до ниво от 11 397,38 пункта.

Нови отчети от Wells Fargo и Citigroup дадоха нова представа за състоянието на икономиката. Книжата на Wells Fargo поскъпват със 7,3%, въпреки че тримесечната ѝ печалба намаля с 48% и банката задели средства за лоши заеми. Цената на акциите на Citigroup нарасна с 10%, след като тя надмина очакванията ѝ се възползва от средата на растящи лихви.

Ден по-рано инвеститорите бяха под влиянието на обезпокоителни резултати на JPMorgan Chase и Morgan Stanley, които поставиха началото на отчетите на големите банки. Те също така се опитват да преценят вероятността от по-големи повишения на лихвите от Федералния резерв и от задаваща се рецесия.

Книжата на UnitedHealth, American Express и Salesforce поведоха възстановяването на Dow, като прибавят по над 2% към стойността си. Всички големи сектори в S&P 500 отбелязват ръстове с изключение на комуналните услуги, които отчитат спад от 1%.

Финансовият сектор нараства с над 1%, подкрепен от банковите акции. Книжата на Marathon Petroleum и Valero Energy поскъпват с по над 2% на фона на ръста на цената на петрола. Цената на акциите на Tesla, Nvidia, Amazon Alphabet и Meta Platforms се повишава с над 1%.

За седмицата Dow отбелязва спад от 1%, а S&P 500 и Nasdaq са надолу съответно 1,55% и2,3%.

Данните на продажбите на дребно през юни изпревариха очакванията в петък с ръст от 1% на месечна база спрямо очакването на Dow Jones за повишение с 0,9%. Това показва, че потребителите увеличава разходите си за покупки, въпреки че инфлацията достигна рекордни върхове. Първоначалните данни за нагласите на потребителите също са над очакванията.

На корпоративния фронт книжата на Pinterest поскъпнаха с 14,7%, след като Wall Street Journal съобщи, че активисткият инвеститор Elliott Management е придобил дял от над 9% в социалната мрежа.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 2,902% и 3,064%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, е надолу с 0,37% до 108,15 пункта. Еврото поскъпва с 0,49% до 1,007 долара, а паундът прибавя 0,28% до 1,185 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,28% до 138,51 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола нараства на фона на перспективите за не толкова агресивно повишение на лихвите от Фед, въпреки че притесненията за възстановяването на търсенето ограничават ръстовете. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за септември на нагоре с 2,3% до 101,37 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 1,9% до 97,61 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязват минимален спад от 0,01% до 1705,7 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още