IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Goldman Sachs намаля наполовина през тримесечието

Единствено приходите на подразделението на глобалните пазари са подкрепили резултатите на американската банка

16:39 | 18.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската банка Goldman Sachs Group в понеделник отчете по-малък от очакванията 48% спад на печалбата за второто тримесечие, смекчен от силата на търговията с фиксирана доходност, докато инвеститорите променят залозите си на фона на сериозните сътресения на пазара, съобщава Ройтерс.

Приходите на подразделението за глобалните пазари, в което се намира търговията с финансови инструменти на Goldman, са скочили с 32% до 6,47 млрд. долара, като приходите на търговията с фиксирана доходност и суровини е нараснала с 55%, а тези с акции – с 11%.

Това е помогнало на банката да компенсира удара върху бизнеса с инвестиционно банкиране заради срива на активността с емитиране на акции и сделки, след като настроенията за избягване на риска завладяха световните пазари.

Приходите на инвестиционно банкиране са намалели с 41% до 2,14 млрд. долара през тримесечието на годишна база. Приходите от емитиране на акции и дълг са намалели заедно с тези от консултантска дейност по листвания на компании на борсите и придобивания.

Нетните приходи на банката са се свили с 23% до 11,86 млрд. долара през второто тримесечие на годишна база, а печалбата е намаляла почти наполовина до 2,8 млрд. долара или 7,73 долара на акция.

Високата инфлация и растящите разходи за заеми, които целят да я ограничат, разтърсиха световните финансови пазари, принуждавайки компаниите да ограничат апетита си към сделки за сливания, докато в същото време забави усилията им да привличат кеш чрез емитиране на акции или облигации.

През второто тримесечие световният пазар на първични публични предлагания е отчел 305 сделки, привлекли постъпления за 40,6 млрд. долара, което с 65% по-малко спрямо миналата година, сочат данни от доклад на Ernst & Young.

Стойността на обявените сделки също е намаляла с 25,5% на годишна база до 1 трлн. долара през тримесечието, като активността при сливанията и придобиванията в САЩ се е сринала с 40%, сочат данни на Dealogic.

Приходите на инвестиционното банкиране на JPMorgan Chase & Co бяха 1,4 млрд. долара, което с 61% по-малко на годишна база, до голяма степен повлияни от 54% спад на таксите, а Morgan Stanley отчете с 55% по-малко приходи от същото подразделение.

Управлението на активи е била друга слаба част на бизнеса за Goldman, като нетните приходи са достигнали 1,08 млрд. долара – със 79% по-малко от второто тримесечие на 2021 г.

Провизиите срещу загуби от кредити възлизат на 667 млн. долара за второто тримесечие на 2022 г. спрямо нетна положителна стойност от 92 млрд. долара през второто тримесечие на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още