IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow започна ключовата седмица с ръстове

Технологичният Nasdaq Composite обаче не можа да се пребори за повишения и завърши сесията със спад от 0,4%

23:16 | 25.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите индекси на американския фондов пазар завършиха търговията в понеделник преобладаващо с ръстове в очакване на ключова седмица на икономически данни, отчети на компании и заседание на ръководството на Федералния резерв, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average успя да прибави 90 пункта (0,3%), след като по-рано през деня бе на червено.

На свой ред широкият измерител S&P 500 също напредна леко с 0,1%. Технологичният Nasdaq Composite обаче не можа да се пребори за повишения и завърши сесията със спад от 0,4%.

Въпреки това и трите показателя са напът да запишат най-доброто си месечно представяне от над година.

Понеделник започва последната търговска седмица за юли, а може да се окаже и може би най-важната за цялото лято. Очаква се в сряда да завърши двудневната среща на ръководството на Федералния резерв, а в четвъртък трябва да бъдат публикувани нови данни за икономиката на САЩ за второто тримесечие. Също така почти една трета от компаниите в S&P 500 се очаква да представят резултати тази седмица, включително гиганти като Apple, Alphabet и Microsoft. Инвеститорите все още са притеснени да риска от икономическа рецесия и се надяват новините от тази седмица да помогнат за насочването на очакванията.

Технологичните компании, които се очаква да представят резултати тази седмица, понесоха удар в понеделник от Snap, която отчете разочароващи данни миналата седмица. Това накара инвеститорите да се притесняват за намаляващите разходи за дигитална реклама при сегашния икономически климат. Акциите на Meta Platforms изтриха 1,6%, тези на Amazon се разделиха с 1,1%, Apple с 0,7%, Microsoft  с 0,6%, а Аlphabet с 0,4%.

Книжата на Newmont Corporation пък поевтиняха с над 13%, след като компанията за минно дело отчете тримесечна загуба, която се дължи основно на понижение в цените на златото. Тези на Philips изтриха 7,7%, след като холандската компания за медицинско оборудване записа по-слаба от очакваното тримесечна печалба, посочвайки като причина блокадите в Китай и проблеми с веригата на доставки.

Енергийните акции обаче отчетоха ръстове паралелно с цените на „черното злато“. Акциите на Diamondback Energy, Marathon Oil и APA Corp поскъпнаха със съответно 5,8%, 6,6%, 6,2%. Chevron бе сред водещите печеливши в рамките на Dow с поскъпване от 3%.

На стоковите пазари цената на петрола нарасна. Фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпват с 2,2% до 96,78 долара за барел. Тези върху бенчмарка Брент пък прибавиха 1,8% до 105,08 долара за барел.

Златото обаче поевтиня с 0,6% до 1716,8 долара за тройунция.

В петък водещите индекси записаха понижения на фона на разочароващите резултати от Snap, които наноса удар по технологичния сектор. Въпреки това и трите показателя бяха на зелено за седмицата - Dow бе нагоре с 2%, S&P 500 с 2,6%, а Nasdaq с 3,3%.

Това е втората положителна седмица за индексите от последните три. S&P 500 се опитва да направи завръщане, след като се оказа на меча територия по-рано през годината. Индексът в момента се намира около най-високите си нива от началото на юни.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации нарасна до съответно 2,809% и 3,034%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница конкурентни валути, се сви с 0,3% до106,43 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още