IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лоши финансови отчети повлякоха надолу и Wall Street

Природният газ поскъпва навсякъде по света, в Европа има нов рекорд на цената

23:28 | 26.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Търговията на фондовите борси отвъд Океана също се оказа под знака на разочароващи данни във финансовите отчети. По-рано днес европейските борси затвориха на червено, след няколко разминавания в очакванията и реалните данни за второто тримесечие.

Водещият индекс на Wall Street Dow Jones загуби 0,71% от стойността си и затвори при ниво от 31 761,54 пункта. Широкият S&P500 достигна до 3921,05 пункта, или понижение от 1,15%.

За технологичния Nasdaq понижението е от 1,87% до 11 562,58 пункта. 

На сесията на американските пазари натежа представянето на WalMart. Компанията сви очакванията си за печалба през тази година, мотивирайки се с растящите цени на хранителните продукти, които отблъскват потребителите. Акциите на WalMart поевтиняха с 7,6% до цена от почти 121 долара за брой.

Изявлението на компанията  накара много инвеститори да преосмислят оценката си за търговците като цяло, посочва CNBC. Най-важното от отчета на WalMart всъщност е как инфлацията влияе върху потреблението, коментира Робърт Кантуел от Upholdings.

Така акциите на Kohl’s поевтиняха с малко над 9  на сто до 26,32 долара за брой. Target загуби почти 4% от пазарната си капитализация, а търговията затвори при цена от 151,81 долара за брой.

Негативните настроения се пренесоха и към електронните търговци. Акциите на Shopify поевтиняха с над 14% до 31,55 долара за брой, след като компанията съобщи, че съкращава 10% от служителите си.

На обратния полюс обаче е Coca-Cola, която съобщи за възстановяването на продажбите си до предпандемичните нива. Компанията се оказа с по-добри от очакваното новини във финансите отчети, подкрепени основно от увеличените продажби и по-високите цени. Акциите на McDonald`s поскъпнаха с над 3%, въпреки че компанията съобщи разнопосочни данни за представянето си през второто тричесечие. Част от продажбите ѝ бяха засегнати от излизането от пазара в Русия и Украйна, но в останалите части на света има ръстове.

Федералният резерв започна своята двудневна среща днес (26 юли), а кулминацията е в сряда, когато ще стане ясно дали институцията наиситна ще повиши основната лихва с 0,75 базисни бункта.

Цената на природния газ по света се повиши, след като горещото време увеличи търсенето на суровина. В Европа цената на TTF достигна рекорд от над 214 евро за мегаватчас, или повече от 2200 долара за 1000 куб. метра.

На петролните пазари обаче петролът поевтиня на фона на решението на САЩ да освободи още 20 млн. барела петрол от стратегическите си запаси. Американският лек суров петрол (WTI) поевтиня с 1,56% до 95,19 долара за барел. Европейският сорт Brent достигна цена от 104,37 долара, което е спад от 0,74%.

Стойността на еврото достига 1,0117 долара за брой като валутните пазари са в очакване на новините от Фед. Златото поевтиня с 0,19% до 1715,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още