IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният сектор натежава на фондовата търговия в САЩ*

Ръстове на фондовите пазари ще продължат до края на лятото, но след това може да се чакат масови разпродажби, смятат анализатори

17:33 | 01.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Енергийният сектор е сред големите губещи в началото на търговията на Wall Street. Фондовата търговия отвъд Океана започна динамично в първата сесия за август, след като през юли отчете най-доброто си месечно представяне от 2020 година насам, пише CNBC. Първоначално водещите индекси на търговията бяха на червена територия, но с напредването на търговията настроенията се обърнаха.

Широкият индекс S&P 500 се повишава с 0,15% до 4136,3 пункта. За Dow Jones ръстът е от 0,2% до 32 922,8 пункта. Технологичният Nasdaq започна неуверено сесията, но сега ръстовете изглеждат по-устойчиви - от 0,4% до 12 436,71 пункта.

Анализатори, цитирани от CNBC, предвиждат ръстовете на фондовите пазари да продължат до края на лятото. Инвеститорите обаче все по-ясно осъзнават, че САЩ са на прага на типична рецесия - с ръст на безработицата и брутен вътрешен продукт (БВП) около нулата или с отрицателни изменения. Тогава отново се очакват разпродажби, което ще срине и цените на акциите, прогнозират от Independent Advisor Alliance.

На представянето на енергийните компании днес (1 август) повлия поевтиняването на петрола. Данните за китайската индустрия доведоха до опасения за търсенето на суровината и американският лек суров петрол (WTI) губи 4,5% от цената си до 94,26 долара за барел. Европейският сорт Брент се търгува на ниво от малко над 100 долара за барел, което е спад от почти 3,3%.

Загуби в първите минути на сесията записаха и някои технологични гиганти, сред които и Microsoft. Акциите на софтуерната компания поевтиняват с 0,8% до 278,34 долара за брой.

Цената на златото отново тръгна нагоре, след като инвеститорите започнаха да се притесняват от нови спадове на икономическите показатели, които отварят хоризонти за допълнително увеличение на основните лихвени проценти от Федералния резерв. Така цената на златото достигна до 1789,30 долара за тройунция, което е ръст от почти 0,5 на сто.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0241 долара. Стойността на британския паунд вече достига ниво от 1,2248 долара за брой.

* Данните са актуални към 17:10 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още