IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военните отмениха конституцията на Египет

Армията ще управлява страната до провеждането на президентски избори

16:43 | 13.02.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
Военните отмениха конституцията на Египет

Египетският висш военен съвет взе решение да суспендира конституцията и да разпусне парламента на страната, съобщава Ройтерс.

В комюнике номер 5 на Висшия военен съвет, който пое управлението на страната след оттеглянето на президента Мубарак в петък, се посочва още, че ще бъде сформирана комисия за поправки на конституцията и ще бъде организиран референдум за бъдещи конституционни промени.

В комюникето обаче не се уточнява кой ще назначи въпросната комисия.

Египетските военни ще командват в страната в продължение на 6 месеца до изборите през септември, се отбелязва в изявление, разпространено до медиите.

Висшият военен съвет уверява, че ще спазва всички подписани от Египет международни договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Kirilov
преди 13 години
Това с пушките е по-скоро следствие от демокрацията. Кога швейцарците са ги ползвали тия пушки? Швеция е била във война последно през първата половина на 19-и век. Условията за просперитет са: благоприятна геополитическа позиция на държавата и хомогенност (поне културна) на населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
taurus
преди 13 години
Тук започва да става интересно! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 13 години
Много смешно изказване, че богатите не били същите, това е най-*** изречение което съм чувал, в САЩ банкерите са били най-богатите и 18 век още, точно те правят независима Америка за да могат да печатата пари на воля, а след като има ФЕД вече не само са най-богатите а притежават ВСИЧКО, за шфейцария е абсолютно същия случай, докато в германия там е малко по-различно там са няколко богати семейства от незнам си кой век са най-богатите та и те още държат всичко в държавата, но техните пари не са съсредоточени в банките, а в индустрията. От там нататък цялата ти теория е смешна от всякъде, в САЩ нямало диктатура хахахахаха, много си смешен да знаеш, когато само шепа хора решават бъдещето на една голяма нация как се нарича според теб, демокрация сигурно, егати смешника, само да ти обесня, че ако навсякъде могат да буткнат някой режим, то в САЩ са обречени, никой няма никакъв шанс да се изправи срещу ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Jay Gould
преди 13 години
И какво значи некадърно. Малцинството на върха кадърно ли е? То е точно толкова кадърно колкото и останалия процент от населението. Нито повече, нито по-малко. Поради своята несменяемост обаче има по-голям риск да се издъни политически и икономически. Робърт Мугабе е живия пример. Реално в близката световна история е имало сама двама-трима успешни диктатори. Пиночет, и донякъде Франко.. Мусолини и Хитлер са се издънили във външната си политика, Сталин макар победител и във външната и във вътрешната. Садам Хюсеин във външната и вътрешната. За Куба, Корея и т. н. да не говорим, а Китай дръпна икономически едва когато Мао умря, разстреляха жена му и Дън Сяопин леко отпусна юздите. Разбира се един просветен владетел е по-добре от една неука тълпа, но шанса той да е малко по-умен от останалите е точно толкова голям като % колкото ако хванем кой да е от тълпата. А без свежа кръв всичко се изражда и започва да деградира. България е живия пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Jay Gould
преди 13 години
Швейцария. Естествено е едни хора да са по-способни от други, но не естествено шепа *** издигнали се с малко късмет, да не пускат властта и да затрият поради глупост останалите. Хитлер и Германия са живия пример, или Япония преди втората световна война. В Швейцария това няма как се случи заради системата. Там има референдуми, а за да не ги отмени някой, всеки си има пушка. Истината е обаче, че истинската демокрация се гради на оръжието.Без оръжие в населението, всяка демокрация е обречена на това да я яхне поредния политик и да не я пусне. За това и в страни като Финдландия, САЩ, Швейцария, Швеция, никога не е имало диктатура. А това, че има на моменти олигархия не е проблем. Днес богатите хора в САЩ не са тези от 18 или 19 век а нови лица. Реално всъщност според статистките - едва около 10 % от фамилиите успяват да запазят или увеличат богатствата си. При повечето парите се губят още във второто, максимум в третото поколение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Fiscalist
преди 13 години
Кажи ми една демокрация, която да не е деградирала до олигархична плутокрация? Дори прехвалените западни страни са си всъщност точно такива. Малки, много силни, икономически кръгове движат всичко. Според мен това си е естествено състояние за хората и няма нищо изненадващо. Не може да се очаква от мнозинството да е способно, а и да иска да поеме отговорност за себе си, за това и демокрацията винаги се саморазрушава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
eldred
преди 13 години
@FiscalistТочно заради това е измислено понятието република - върховенство на закона начело с конституцията, ограничаване правата на правителството, мнозинството и гарантиране основните човешки права на всеки един човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Fiscalist
преди 13 години
"Демокрацията" не е за всеки. Всъщност какво е демокрация - диктат на мнозинството, което обикновено е брутално некадърно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Дано са про-светски настроени. Притеснява ме, обаче, че, въпреки, че военните лесно могат да завземат държавната власт, най-често, нямат нужната подготовка /компетентност/ за това, какво да правят с нея. Ако, обаче, въпросът се постави "военни или ислямисти", мисля, ясно е, кого би предпочел и цивилизованият свят. Да пожелаем късмет на египетската демокрация !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още