IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-8 не се споразумя за забранена за полети зона над Либия

Русия и Германия са се противопоставили на предложението на Франция и Великобритания

19:51 | 15.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Г-8 не се споразумя за забранена за полети зона над Либия

Министрите на външните работи на страните от Г8 не успяха да се споразумеят за въвеждане на забранена за полети зона над Либия по време на днешната си среща в Париж.

Междувременно бунтовниците срещу режима в страната бяха отблъснати от силите на Муамар Кадафи в сблъсъците днес, пише Bloomberg.

Външният министър на Франция Ален Жупе посочи след срещата на Г8, че не е успял да убеди Русия да подпише предложението за въздушна блокада на Либия. Други държави от групата, в това число и Германия, също са повдигнали възражения срещу военната намеса в страната.

За по-строги мерки срещу северноафриканската страна настоя също и Великобритания.

"Човек трябва да си зададе въпроса дали военната намеса няма да навреди повече, отколкото да помогне", заяви германският външен министър Гидо Вестервеле пред репортери след срещата. „Не искаме да бъдем въвлечени във война в Северна Африка и не бихме искали да стъпваме по хлъзгав наклон.”

Либийските военновъздушни сили нападнаха бунтовниците в град Аджедабия и пътя, който го свързва с петролното пристанище Брега, където бунтовниците и правителствените войски се борят за контрол през последните дни.

Хеликоптери са разпръсквали листовки, обещаващи амнистия за хората, които подкрепят режима на Кадафи. Войници от армията на Кадафи са стигнали на около 20 км от Аджедабия и са изстреляли ракети към него, предава AP.

Правителствените сили са си възвърнали и Зуара, последният град, държан от бунтовниците на запад от столицата Триполи, след артилерийски обстрел днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още