IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Глобалната криза „може би все още не е свършила“

От организацията очакват 4,5% ръст на глобалната икономика тази година

15:23 | 25.05.11 г. 1
ОИСР: Глобалната криза „може би все още не е свършила“

САЩ и Япония „ще трябва да разработят внушаващи доверие средносрочни планове, за да стабилизират дълговете си, а останалите държави се нуждаят от осигуряване на повече яснота по въпроса как ще бъдат постигнати техните цели за финансова консолидация, като рискът за световното възстановяване остава значителен, се твърди в тазгодишното издание  Economic Outlook на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирано от CNBC.

Американският Федерален резерв ще трябва да обсъди повишаване на лихвените проценти, докато Европейската централна банка би следвало да се въздържа от по-нататъшно затягане на политиката, съветва докладът.

Възстановяването на две скорости, в което развиващите се пазари изпреварват развитите пазари, е причина капиталите да изтичат към икономиките извън ОИСР и това създава инфлационен натиск и предизвиква политика на рестрикции, която заплашва да постави в опасност глобалното възстановяване, твърдят от ОИСР.

„Ключовото послание на този икономически преглед е, че няма място за самодоволство. Кризата все още не е свършила. Тя само смени кожата си“, заяви днес генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.

Значимите рискове за спад преобладават над възможността за възстановяване, предвождано от частния сектор, предупреждава докладът. Те включват нарастване на цените на петрола, по-нататъшно забавяне на темповете на икономически растеж в Китай, продължаваща финансова нестабилност в САЩ и Япония и последния спад на пазара на домакинствата.

Комбинацията от тези фактори може да доведе до стагфлация в развитите икономики и до нарушаване на възстановяването, пише във въведението към прегледа Пиер Карло Падоан, старши икономист в ОИСР.

„Всичко това предполага, че световната криза може би все още не е приключила. Политиците трябва да увеличат усилията си за преодоляване на средносрочните предизвикателства“, пише Падоан.

Безработицата остава висока и е предизвикателство в дългосрочен план, твърди докладът. Препоръчителен е по-нататъшен ръст, ако бъде осъществена финансова консолидация в задлъжнелите държави, посочват от организацията.

Настоящият дисбаланс между лихвените проценти и растежа изглежда ще продължи още няколко години, което означава, че ще бъдат необходими допълнителни структурни реформи в развитите икономики, пише Падоан.

Въпреки рисковете възстановяването от рецесията придобива по-широк мащаб, отбелязва докладът. Шоковете в областта на доставките, предизвикани от резкия ръст на цените на суровините и вълните-цунами в Япония, са потиснали активността в краткосрочен план и са напомпали инфлацията, но последиците от тях би трябвало да бъдат преодолени постепенно до края на 2011 г., се посочва там.

Световнната икономика ще нарасне с 4,5% през 2011 г. и със същия процент през 2012 г. според прогнозите на ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 13 години
В капана на "Грешката на Джон Лоу".Слабост в общественото развитие е, че живеем в капана на "Грешката на Джон Лоу".[Държавната финансова Грешка на Джон Лоу е, че при условия с ползване на "Незлатни пари" се управлява по начин от време със "Златни пари".Запазването на стария (от времето със "Златни пари") начин на държавно финансово управление при нови условия с "Незлатни пари" развива икономически, социални и други диспропорции и винаги води до криза.]Днес българското (и на всяка друга страна) правителство управлява при условията на тази управленска грешка.При запазване на нейното съществуване съответното държавното управление (дори и при бюджетен излишък) се проваля, защото се развиват стопански диспропорции и (за достатъчно време) се достига до криза.Днешната криза е в резултат от въздействието на представената държавна финансова грешка.Доказателство: При прекратяване на Грешката на Джон Лоу ще се спре развитие на криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още