IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската атомна програма поскъпва заради аварията в японската АЕЦ

Правителството въведе изискване атомните реактори да издържат подземни трусове до 4,0 бала по скалата на Рихтер

14:09 | 27.05.11 г.
<p>
	АЕЦ &quot;Фукушима&quot;. Снимка: Ройтерс</p>

АЕЦ "Фукушима". Снимка: Ройтерс

Новите мерки за сигурност след инцидента в японската АЕЦ „Фукушима“, където през март след земетресението и вълните цунами имаше изтичане на радиация, ще увеличат стойността на разработване и експлоатация на атомните реактори в Бразилия, съобщи ръководителят на програмата за ядрени изследвания на бразилския военен флот контраадмирал Лусиану Пагану Жуниор.

В Бразилия работят два блока на АЕЦ „Ангра“ по крайбрежието на щата Рио де Жанейро и се изгражда трети реактор, който трябва да влезе в експлоатация през 2015 г.

Допълнително направление при изследванията в областта на ядрената енергетика в страната е разработването на собствен атомен реактор за надводните и подводните кораби на военноморските сили.

След изтичането на радиация в АЕЦ „Фукушима“ бразилското правителство задължи проектантите да подсилят конструкцията на всички изграждани реактори. По новите изисквания атомните реактори трябва да издържат подземни трусове до 4,0 бала по скалата на Рихтер въпреки изключително слабата вероятност от земетресения на по-голямата част от бразилската територия. 

Според военни експерти мярката може да доведе до увеличаване на разходите. 

Бразилският военноморски флот работи върху създаването на първата атомна подводница на страната с помощта на Франция. Проектът вече получи над 1 млрд. долара от държавния бюджет и трябва да приключи до 2021 г., макар общата му стойност да не е определена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още