IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите обичат Мароко

Заради продължаващата политическа нестабилност в повечето страни на Северна Африка вложенията се концентрират в Мароко

14:52 | 26.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	През тази година се очаква Мароко да отчете икономически ръст от 4,6%. Снимка:&nbsp;Jsome1 via Flickr, <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank">Лиценз: Creative Commons</a></p>

През тази година се очаква Мароко да отчете икономически ръст от 4,6%. Снимка: Jsome1 via Flickr, Лиценз: Creative Commons

Северноафриканската държава Мароко се оказва любимец на банките. За разлика от Тунис, Египет или Либия кралството е пожалено от политическите неразбории – крал Мохамед VI реагира бързо с реформи. В резултат на това международните кредити към северноафриканската страна са отчели най-големия ръст в сравнение с кредитирането на всички останали арабски страни, пише в свой анализ Financial Times.

По данни на Банката за международни разплащания кредитите за Мароко са се увеличили през първото тримесечие на 2011 г. с 14%, или 1,3 млрд. долара. За сравнение: общите кредити към Африка и Близкия Изток са се повишили едва с 0,3%. Кредитите за Либия са отчели спад с 37%, а Египет е получил с 14% по-малко капитал от чуждите банки.

През юли мароканците приеха предложени от крал Мохамед VI промени в Конституцията, които предоставят по-широки правомощия на парламента. Международният валутен фонд (МВФ) очаква, че политическите реформи ще помогнат на страната да постигне целта си от икономически ръст в размер на 4,6% след 3,7% година по-рано.

„Мароко се считаше отдавна за една от най-стабилните страни в региона и това се доказа, когато започнаха протестите“, твърди Мохамед Абу Баша, икономист в EFG-Hermes Holding. EFG-Hermes е най-голямата публична арабска инвестиционна банка. Кралят е реагирал доста бързо с инициативата си за реформи, казва Баша.

„Благодарение на солидната икономическа политика и реформите Мароко е добре подготвен за евентуални социални бунтове“, отбеляза през юли в свой доклад МВФ. „Мароко се развива доста добре в икономическата област, а социалните индикатори на страната се подобряват“.

Последна актуализация: 22:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още