IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международният туризъм с ръст от 4,4% през 2011 г.

Южна Америка отчита най-висок ръст от 10%

20:37 | 16.01.12 г.
<p>
	Туристки минават край статуи на Буда в храм в Коломбо, столицата на Шри Ланка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Туристки минават край статуи на Буда в храм в Коломбо, столицата на Шри Ланка. Снимка: Ройтерс

Международният туризъм отчита растеж от 4,4% за миналата година, като туристическите посещения са достигнали 980 милиона въпреки икономическата стагнация заради световната криза, съобщиха от Световната организация по туризма, която е със статут на агенция към ООН, цитирана от AFP и DPA. Предварителните прогнози също бяха за ръст между 4 и 5%.

През 2010 година бе отчетено увеличение на туристическите пътувания с 6,7%. Най-добри са резултатите на Южна Америка, където туризмът отчита растеж от 10% според предварителните данни на агенцията.

В Европа, Азия и Тихоокеанския регион броят на туристическите посещения е нараснал с 6%. В Европа са отчетени 503 милиона туристически посещения през 2011 година, като Централна, Източна и Средиземноморска Европа водят с растеж от 8%. Азия и Тихоокеанският регион са били посетени от 216 милиона туристи, като Южна и Югоизточна Азия водят с растеж от 9%.

В Северна Африка и Близкия изток обаче туризмът отчита спад от съответно 12% и 8%. Организацията обяснява спада в тези региони с народните вълнения.

"Международният туризъм постави нови рекорди през 2011 година въпреки трудните условия," посочи генералният секретар на организацията Талеб Рифай, цитиран от DPA.

Американците отчитат ръст от 4% до 156 милиона туристически посещения. В Южна Америка ръстът е 10%, в Централна Америка и Карибския регион - съответно 4% и 3% в Северна Америка.

Африка е посрещнала 50 милиона туристи. Туризмът на юг от Сахара отчита ръст от 7% за разлика от северната част на континента.

Световната организация по туризма очаква през 2012 година ръстът да продължи, макар и с по-бавен темп - между 3 и 4%.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още