IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните кредитори на Гърция отбелязват напредък в преговорите за дълга

Жан-Клод Юнкер поиска и държавите, които кредират Гърция, както и ЕЦБ, да се включат в преструктурирането

10:50 | 27.01.12 г.
Частните кредитори на Гърция отбелязват напредък в преговорите за дълга

Частните притежатели на гръцки държавни облигации отбелязват известен напредък в преговорите за преструктуриране на гръцкия дълг, се посочва в изявление на Института за международни финанси, цитирано от РИА Новости.

Съпредседателите на комитета на инвеститорите Чарлз Далара и Жан Лемие заявяват, че вчерашните преговори в Атина са били съсредоточени върху правните и техническите аспекти на доброволното участие на частния сектор.

„Бе постигнат известен напредък. Работата ще продължи утре“ (бел. ред. - днес) – се посочва в изявлението.

Институтът за международни финанси е най-голямата организация, която обединява частните притежатели на гръцки дългови ценни книжа.

Европейският съюз се опитва да наложи на частните кредитори да отпишат до 50% от вложенията си в гръцки дълг на обща стойност около 206 млрд. евро.

През тази седмица като основен проблем се очерта доходността по новите облигации с 30-годишен матуритет, които ще заменят старите дългови книжа.

Министрите на финансите на държавите от еврозоната (т. нар. Еврогрупа)  отхвърлиха предлаганите от частните инвеститори 4% доходност по новите облигации и поискаха тя да не надхвърля 3,5%.

Междувременно председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че смята за нужно и държавите, които кредитират Гърция, да отпишат част от дълга на балканската държава, съобщи белгийската информационна агенция Belga, цитирана от РИА Новости.

Според  Юнкер целта да бъде намален гръцкият държавен дълг до 120% от брутния вътрешен продукт на страната няма да може да бъде постигната напълно чрез частичното му отписване от страна на частните кредитори.

За последните 18 месеца партньорите на Гърция от еврозоната са ѝ отпуснали под формата на финансова помощ кредити на обща стойност около 73 млрд. евро.

Председателят на Еврогрупата смята също, че освен държавите-кредиторки и Европейската централна банка трябва да даде принос за преструктурирането на гръцкия дълг.

Стойността на притежаваните от ЕЦБ гръцки държавни облигации се оценява на около 45 млрд. евро, като до момента финансовата институция се обявява против подобно преструктуриране на гръцкия дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още