IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Давос се опита да покаже, че го е грижа за „другите 99%“

Британската банка Barclays и бразилската добивна компания Vale са носителити на годишната награда за най-лошо корпоративно поведение

13:00 | 30.01.12 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Не мисля, че тези хора са истински зли или лоши. Но това не е решение. Трябва да предоставим възможности на хората, а не да ги поставяме в зависимост от филантропията“, твърди активистът Лоран Мери. „Корпоративната социална отговорност е само начин да бъдат привличани клиенти. Аз съм много мнителен в това отношение“, добави той.

Според Клаус Клайнфелд, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на компанията за добив на алуминий Alcoa, бизнесът не трябва да претендира, че членовете му са добри граждани, ако те не са. „Ще ви разкрият много бързо“, убеден е той.

Природозащитниците и привържениците на леви политически течения в Давос обявиха британската банка Barclays и бразилската добивна компания Vale за носители на годишната награда за най-лошо корпоративно поведение.

„Не е честно всички корпорации да бъдат поставяни под общ знаменател“, обясни Куми Найдоо, изпълнителен директор на  Greenpeace International. „Но като цяло в най-добрия случай корпорациите правят детски крачки в правилната посока. В най-лошия те се отдръпват и предотвратяват действия, насочени към защита на човешките права и особено към околната среда и климатичните промени“, твърди той.

Протестиращите обвиниха Barclays за повишаването на цените на храните на световните пазари чрез спекулациите ѝ на пазарите на суровини. Според тях Vale е отговорна за нарушаване на човешките права, нечовешки условия на труд и нанасяне на щети на природата.

От Barclays Capital отрекоха, че носят отговорност за повишаването на цените на храните. „Значителен брой проучвания показаха, че финансовите потоци имат малко или никакво отражение върху цените на суровините. Факторите, влияещи върху цените на храните, са комплексни и многостранни“, изтъкнаха от финансовата институция.

Компанията за социологически проучвания Burson-Marsteller's Penn наскоро публикува „индекс на корпоративното реноме“ за 6 000 компании, който показа, че някои сектори, например банковият, все още имат сериозни проблеми с имиджа.

„Като цяло технологичният бранш получи много висок рейтинг, тъй като на него се гледа като на новаторски и насочен към бъдещето“, се посочва в проучването. „Банковият и петролният сектори са най-зле и очевидно трябва да направи много корекции по отношение на гражданското и корпоративното си реноме“, се казва още там.

Според Хауърд Бъфет, големият син на милионера Уорън Бъфет, който ръководи фондация, подпомагаща хранителната сигурност, заяви, че натискът върху компаниите да изчистят действията си само ще нараства, тъй като конкуренцията за привличане на най-добрите служители се увеличава.

„Израстващата работна сила ще продължи да иска все повече и повече“, смята той. „За хората на нашата възраст това е просто начин на мислене“, добави Хауърд Бъфет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
geneva_1980
преди 12 години
Май не успяха съвсем да го покажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още