IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливанията и придобиванията отлепиха от дъното, но са далеч от бума

Съпротивата срещу сливанията и придобиванията отразява неохотата на дребните инвеститори да поверят парите си на борсите, коментира анализатор

13:20 | 06.04.12 г.
Сливанията и придобиванията отлепиха от дъното, но са далеч от бума

Въпреки мрачното тримесечие за сделки от началото на годината, продължават да се появяват знаци, сочещи положителни условия за сливанията и придобиванията, съобщава CNBC. Основните необходими условия за подобен род сделки – стабилни кешови баланси, ниски разходи по заемите и повишено доверие – са налице, макар че е трудно да бъде проследено по поведението на компаниите.

При сключени сделки на обща стойност 184 млрд. долара обемите са спаднали с една трета през първото тримесечие на годишна база, което е най-лошото начало на година от 2003-та насам, посочват от Dealogic.

Това се случва, докато цените на акциите остават привлекателни дори при положение, че продължават да нарастват спрямо дъната от октомври, а оптимизмът на бизнеса се повишава, най-малкото сред главните изпълнителни директори.

„Наблюдават се признаци на възвръщащо се доверие навсякъде, както при бизнеса, така и от потребителите и инвеститорите, по този въпрос“, заяви Джеймс Поулсън, главен пазарен стратег в  Wells Capital Management в Минеаполис. „Бихте сметнали, че това ще доведе до ръст на сливанията и придобиванията“.

Може би като спирачка за сделките послужиха поредицата от геополитически главоболия - от дълговата криза в Европа до политическата безизходица във Вашингтон.

Компаниите обаче остават затрупани с кеш на обща стойност 3,7 трлн. долара след финансовата криза, благодарение на услужливата монетарна политика и колебанието да вкарват парите в оборот в толкова крехка икономическа среда.

Останалите фактори, включително ниските разходи за обслужване на заемите, допринасят за повишаването на ентусиазма по отношение на сливанията и придобиванията.

„Перфектната буря е точно до брега“, посочват в своя бележка анализатори на Goldman Sachs. „Комбинацията от силни кешови баланси, повишено доверие, ниски лихви и забавящ се ръст вещаят подем в активността по сливанията и придобиванията през 2012 г.“, добавят те.

От Goldman обаче подчертават значението на данъчната несигурност в цялостната картина. При очаквания за масово повишаване на данъците през 2013 г. компаниите смятат, че това може да „насърчи“ активност, която иначе би била отложена.

„Макар да признаваме, че много компании може да предпочетат да ангажират инвеститорите с обществен договор посредством капиталова възвращаемост чрез обратни изкупувания и дивиденти, наблюдаваме някои движещи сили, които могат да подкрепят апетита за истински консолидационни възможности“, отбелязват от банката.

Последна актуализация: 03:12 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още