IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Пазарът на сливания и придобивания ще се възстанови със стабилността

Авиопревозвачите и телекомите са компаниите с най-голяма нужда от консолидация, коментира анализатор на банката

17:50 | 05.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Morgan Stanley: Пазарът на сливания и придобивания ще се възстанови със стабилността

Пазарът на сливания и придобивания, който изпадна в застой през втората половина на 2011 г. няма да се възстанови преди пазарните оценки на компаниите да се понижат или доверието да се възвърне, казва Скот Матлок, председател на International M&A към Morgan Stanley, цитиран от CNBC.

След добрия старт в началото на годината, през втората половина на 2011 г. пазарът на сливания и придобивания на практика изпадна в парализа, поради опасенията около дълговата криза в еврозоната.

„Фондовете за частни капиталови инвестиции останаха извън играта, а акционерите не бяха склонни да подкрепят сделки“, казва Матлок.

„Купувачите имат нужда от стабилност на пазара и подобрение на икономическите перспективи, но и пазарните оценки трябва да се понижат. Продавачите не са капитулирали“. „Финансирането ще се възстанови заедно със стабилността – то е функция на стабилността“, допълва той.

Наблюдаваме известен оптимизъм, че пазарът ще се възстанови, ако компаниите за частни капиталови инвестиции, много от които разполагат с фондове акумулирани преди кризата, започнат да купуват отново.

„Инвеститорите в публични компании не обичат да продават на частните инвеститори, освен ако не им бъде предложена голяма премия“, предупреждава Матлок.

„Ние очакваме, че компаниите за частни капиталови инвестиции няма да бързат да се върнат на пазара. Те биха искали да видят една по-подредена Европа преди да предприемат подобна стъпка“.

Много корпорации също разполагат с повече количество кеш, отколкото преди кризата, тъй като са изплатили дълговете си и са укрепили балансите си.

„Корпорациите подтискат натрупания ентусиазъм за придобиване на активи и това ще е така докато доверието не бъде възстановено“, казва Матлок.

„Хората се въздържат от сделки защото си мислят, че активите могат да поевтинеят или просто защото не искат да изглеждат глупаво на фона на общото състояние на икономиката“.

Трансграничните сливания и придобивания – една от открояващите се тенденции през 2011 г., следствие от флуктуациите на валутните пазари, увеличили покупателната мощ на компаниите от страни като Япония  – отново ще станат факт, когато пазарът се възстанови, вярва той.

„Ще станем свидетели на все по-интензивна трансгранична активност“, казва той. „Японските, китайските и индийските купувачи са все по-уверени при сделки в САЩ и Европа“, допълва Матлок.

Когато пазарът се възстанови ще има силно търсене на компании за комунални услуги, енергийни компании и „твърди активи“, докато придобиванията в технологичния сектор ще са по-малко в сравнение с общата тенденция, посочва още той. Матлок идентифицира авиопревозвачите и телекомите, като компаниите с най-голяма нужда от консолидация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още