IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат вълна от сливания и придобивания на родния аутсорсинг пазар

Индустрията у нас ще расте с 20% годишно, смятат експерти

11:38 | 25.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Предвиждат вълна от сливания и придобивания на родния аутсорсинг пазар

През следващите месеци вероятно ще наблюдаваме редица сливания и придобивания, както на местни, така и на глобални аутсорсинг играчи, търсещи позициониране в Европа. Това смята Филип Угринов, изпълнителен директор на CallPoint New Europe.

„Този процес на окрупняване е вече факт в съседна Румъния. Например ACS (...) закупи XL World, местна румънска компания от бранша, която има над 2 000 служители в Румъния. Очакваме този процес на консолидиране в индустрията да започне и у нас”, каза той по време на конференция, посветена на сливанията и придобиванията, която се провежда днес у нас.

Окрупняването на родните клиентски центрове чрез поредица от сливания или придобивания ще им позволи да изградят по-солиден капацитет и така да печелят глобални проекти. Шансът на страната да привлича такива проекти ще се увеличи и с помощта на конкретни стъпки и от страна на правителството – изграждане на адекватна инфраструктура в два ключови аспекта: качествено образование, обвързано с нуждите на индустрията, и инвестиции в пътна и транспортна инфраструктура на територията на цялата държава. Това би дало възможност за откриване на нови центрове за обслужване извън столицата, обясни Угринов.

„Предимството на България в момента е, че може да изпълнява специфични бутикови проекти на над 20 езика в сферата на аутсорсинга - проекти, които изискват многоезични умения и едновременно с това специализирани познания на служителите”, допълни той. 

Средно с 15%-20% ще нараства аутсорсинг индустрията у нас през следващите 4-5 години. Доколко този растеж ще се ускори или забави ще зависи от създадената конкретна среда за бизнеса от тази индустрия, заключаваща се основно в  инфраструктура и човешки фактор, прогнозират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още