IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За седмица инвестициите на най-богатите изгубиха 9 млрд. долара от стойността си

В основната са подновените опасения, че европейската дългова криза може отново да се задълбочи

12:39 | 08.04.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
За седмица инвестициите на най-богатите изгубиха 9 млрд. долара от стойността си

От началото на седмицата 20-те най-богати хора на планетата са изгубили общо 9,1 млрд. долара поради възобновените опасения, че европейската дългова криза може отново да се задълбочи, съобщава Bloomberg.

Несигурността причини най-чувствителния спад на Standard & Poor’s 500 от началото на годината. Индексът на големите американски компании се понижи с 0,7% до 1 398 пункта, приключвайки със загуби трета седмица от началото на 2012 г. STOXX Europe 600 се раздели с 1,6% до 259 пункта.

Тази седмица глобалните пазари реагираха на слабия ДЦК аукцион в Испания и протоколът от мартенската среща на Федералния резерв, според който щатската централна банка все още не е готова да предостави допълнителни монетарни стимули. През седмицата се повиши доходността по облигациите на Испания, Италия и Франция.

От началото на седмицата състоянието на мексиканеца Карлос Слим е намаляло с 1,5 млрд. долара, след като до приключването на сесията в сряда акциите на неговия телеком, America Movil SAB, се понижиха с 2,2%. Поради предстоящите Великденски празници, в четвъртък фондовият пазар в Мексико беше затворен.

С нетно състояние от 69,2 млрд. долара 72-годишният магнат остава най-богатият човек в света.

„Това е нещо като сверяване на часовниците“, казва Лео Гроховски, инвестиционен директор на базирания в Ню Йорк BNY Mellon Wealth Management. „Супер богатите са сред най-предпазливите инвеститори в света. Скептицизмът все още е доста висок и те са много, много изнервени.“

През седмицата Ли Ка Шин, вторият най-богат човек в Азия, изгуби 144 млн. долара.

След края на вчерашната сесия в Хонконг акциите на неговата основна компания, пристанищният оператор Hutchison Whampoa Ltd., се понижиха с 1,1%. Hang Seng Index е бил на червено през 5 от последните 6 дни. В класацията на богатите Ли, който е на 83 г., заема 15-то място с 23,8 млрд. долара.

Бразилецът Ейке Батиста се раздели с 574,4 млн. долара, след като от началото на седмицата акциите на неговата OGX Petroleo & Gas Participacoes SA се понижиха с 3%.

На 4 април International Business Machines Corp., най-голямата компютърна компания в света, купи 20% от технологичното подразделение на Batista - SIX Automacao. Двете компании ще създадат технологичен център, който ще обслужва клиенти от Бразилия, Чили, Колумбия и Перу.

Батиста, чието състояние през седмицата, приключила на 1 април се повиши със 7,2 млрд. долара, след като 55-годишният предприемач продаде 5,6% от своя компания за добив на суровини, се нарежда на 10-то място сред най-богатите в света. Неговото състояние възлиза на 33,5 млрд. и от началото на годината е нараснало с 49%.

Състоянието на испанския собственик на търговски вериги Амансио Ортега, на 76 г., се понижи с 1,2 млрд. долара до 39,4 млрд., след като от началото на седмицата акциите на Industria de Diseno Textil SA, собственикът на модната верига Zara, изгубиха 0,3%.

По-време на вчерашната сесия испанският Ibex се понижи до 7-месечно дъно поради опасенията, че на правителството в Мадрид също може да се наложи да потърси международна помощ.

Щефан Ресон, на 64 г., председател на шведския текстилен гигант Hennes & Mauritz AB, изгуби 4 позиции до 17-то място в класацията, след като неговото състояние намаля с 1,4 млрд. долара до 23,2 млрд. долара. През последните 4 дни акциите на H&M се понижиха с 3,8%.

Съоснователят на Microsoft Corp. Бил Гейтс, на 56 г., заема второто място в класацията с 63,2 млрд. долара. През изминалата седмица той е изгубил 558,1 млн. долара. Уорън Бъфет, на 81 г., е трети с 45,2 млрд. долара.

От началото на годината тримата най-богати мъже на планетата са спечелили общо 17,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
това е пределно ясно ;)ако си Преди новините - кажи какво следва ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
големите се движат преди новините
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
RE : Mupo RE : stone kold---------------------Принципно сте прави и двамата ако синтезираме написаното от Вас - може да получим две неща :-------1-Големите пари движат Пазарите - но го правят Доброволно / никой никому не опира пищов зад тила да купува/продава2-Пазарите винаги се връщат там-откъдето са тръгнали защото целите са да се продава скъпо и да се купува евтино -------3 - има обаче нещо което се изпуска и то е,че ако всичко написано в дебелите книги е вярно-пазарите спират , защото всички ще знаят какво следва !Движещият мотив е изненадата , след което следва пак същото - паническо участие с цел увеличаване на печалбата/намаляване на загубата , като следствието винаги е "Лавината , Спирала" - само посоките са противоположни"Лавина" нагоре имахме , "Лавина" надолу - същоКакво следва ??? ..........пак нещо познато и преживяно ;)ФЕД рефинансира с 1.3 Трлн долара , ЕЦБ - с 800 Млрд - пролемът е, че винаги се движим След новините
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Mupo
преди 12 години
Президента е президент 4-5 години. Преди това и след това е почти никой. Тези дето имат 2-3-10 милиарда са ги имали и при предните президенти и при следващите. Не сикрет сървис управлява милиардерите, те управляват и президента и сикрет сървис. Точно ей тия топ 20 фамилии управляват Америка и по този начин към момента управляват 50% от света а на останалите 50% влияят както си искат. *** с подчинението му сикрет сървис има право да прави здравна и социална политика,с колкото пари има, останалото не е от неговата компетенция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
поредните глупости...........наредено им е да се държат така и да правят това за да сриват определена 4аст от икономиката на дадена страна......зна4и ако аз съм фонд с много капитал или банка и някои политик каже ама европа е зле и аз какво да тръгна панически да продавам активите си ли?та нали от такива като мен с подобна тежест на пазарите зависят движенията и малките рибоци трябва да се нагаждат спрямо това което аз бих предприел?и стига с тези коментарии от рода на "инвеститорите са негативно настроени"или обадеждени няма такова нещо тези с парите са стриктно контролирани от сикрет сървиз, цру и други отдели....никои няма да те остави ей така с 500млн или 2,3-10 млрд да си правиш каквото ти е на теб изгодно на пазарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
Потенциалът на стопанска криза в света се разраства поради липса на финансово управление, което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.Опасността от стихийно развитие на криза са уголемява, тъй като финансовата грешка се запазва.По произход днешните управленски проблеми по света са първични, защото са от влияние на финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за стопанство с Незлатни пари.Спасението е ясно спира се причината и опасността от развитие на криза ще е ликвидирана.До 24 часа след прекратяване на налична човешка грешка опасността от стопанската криза в съответна страна ще е успешно премахната.Примери:1. Ако Гърция бе подобрила своето държавно финансово управление и същото е ГОДНО за евро сега гръцката държава щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и нейни кредитори няма да понасят болезнени щети за над 100 милиарда евро.2. Ако САЩ бе подобрил своето управление и същото е ГОДНО за Незлатен долар САЩ нямаше да имат дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
aikmana
преди 12 години
"Скептицизмът сред супер богатите все още е доста висок и те са много, много изнервени, коментира анализатор..."Това е велико :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още