IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и МВФ ще преразгледат помощта за Гърция след изборите

Според последните социологически проучвания 10 партии имат шанс да влязат в новия гръцки парламент през май

10:24 | 21.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС и МВФ ще преразгледат помощта за Гърция след изборите

Тройката международни кредитори на Гърция в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка планират да преразгледат условията за отпускането на втория спасителен финансов пакет за балканската държава веднага след парламентарните избори там, съобщи представителят на фонда Марк Фланаган, цитиран от MarketWatch.

„Първото преразглеждане на новата програма ще се проведе след изборите през май“, каза Фланаган.

В края на февруари международните кредитори на Гърция се договориха да отпуснат на страната втори спасителен финансов пакет на стойност 130 млрд. евро до 2015 г. Освен това в началото на март страната постигна споразумение с частните си кредитори за отписване на над 70% от дотогавашните си задължения към тях.

На 6 май в Гърция се провеждат предсрочни избори, които се разглеждат като първи тест за отражението на мерките за строги икономии върху нагласите на данъкоплатците.

Според последните социологически проучвания 10 партии имат шанса да влязат в парламента, докато в момента те са 5, а ако това се случи, условията за сформирането на традиционното за страната еднопартийно правителство може да се окажат невъзможни.

Споразумението с международните кредитори се подкрепя само от двете водещи партии – лявоцентристката ПАСОК и дясноцентристката Нова демокрация, които през ноември под натиска на ЕС сформираха управляваща коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още