IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робърт Зелик: Това лято е като зловещ отглас на времето преди краха на Lehman

Националните дългове на страните от еврозоната заместиха ипотеките като клас рисков актив, който притеснява пазарите, посочва президентът на Световната банка

14:09 | 02.06.12 г. 7
Робърт Зелик: Това лято е като зловещ отглас на времето преди краха на Lehman

Лятото на 2012 г. изглежда като „зловещ“ отглас на 2008 г., а националните дългове в еврозоната заместиха ипотеките като клас рисков актив, за който пазарите се тревожат, заяви президентът на Световната банка Робърт Зелик в статия за британския вестник Financial Times.

Банките са подложени на напрежение и вложителите започнаха да се размърдват, посочва Зелик. „Европейската централна банка подобно на американския Федерален резерв през 2008 г. търси начин да успокои пазарите чрез осигуряване на щедра ликвидност, но качеството на приеманите гаранции се понижава, тъй като най-добрите елементи от балансовите активи на банките са вече използвани“, добавя той.

За да предотврати изпадането на инвеститорите в паника, Европа трябва да подготви нещо повече от вливания на ликвидност за сдържане на последиците от евентуално излизане на Гърция от еврозоната, смята президентът на СБ.

„Ако Гърция напусне еврозоната, разпространението на кризата е невъзможно да бъде предсказано, точно както в случая с Lehman имаше неочаквани последици“, изтъква той.

Необходими са т. нар. „национални гаранции“ на страните от еврозоната за банковите депозити, тъй като гаранциите за някои национални дългове не е особено вероятно да се окажат достатъчни, отбелязва Зелик.

Той твърди, че Европа трябва да емитира общи облигации за еврозоната, да рекапитализира банките чрез използването на средствата от Европейския механизъм за стабилност и да осигури гаранции за средносрочното финансиране на страни като Испания.

За емитирането на общи облигации в еврозоната в момента текат обсъждания, като новият френски президент Франсоа Оланд се изказва в тяхна подкрепа, докато Германия отхвърля идеята, обосновавайки се с евентуално отслабване на бюджетната дисциплина.

Зелик обаче посочва, че времето тече и лидерите на страните от еврозоната „може би са близо до момента на счупване на предпазното стъкло около бутона за внезапна тревога“.

Ако се разрази криза, ЕЦБ може и да няма възможността „да отговори бързо, пълноценно и мощно“ заради различията сред членовете на управителния ѝ съвет, предупреждава той.

„Излизане на Гърция от еврозоната може да предизвика удар по доверието в останалите деноминирани в евро национални активи. Лидерите на еврозоната трябва да са подготвени за такова развитие. Няма да има време за заседания на финансовите министри, за да обсъдят перспективата и да разискват политики на постепенни мерки. На поддали се на паниката пазари инвеститорите бягат към сигурните активи, разгаряйки огъня допълнително“, подчертава президентът на СБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
pit1957
преди 11 години
Doniakade si prav.Oba4e triabva da se nameri niakoi koito da se vazpolzva ot uma i racete ti .A tova pri nas ne6to niakak ne se slu4va.Sega az sam bezraboten i ne si namiram rabota vapreki znaniiata i trudoliubieto si.6te kage6 4e tova e 4asten slu4ai no v cialata ni liubima dargava e taka.Dage biv6iiat mi rabotodatel pravi vsi4ko vazmogno no da me spava da postapia na nova rabota v sa6tiia bran6.Tapo e i gadno,da ne govorim ANTIDEMOKRATI4NO.Demokraciia li ?Xa,Xa,Xa.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 11 години
Има една много дебела книга която явно много хора не са чели.А някои които са я прочели не са осмислили какво пише в нея.На Земята няма сигурни материални активи.Нямаааааааааааааааааааа.Единствените сигурни неща са знанията в главата и уменията в ръцете докато жив и здрав.А смъртта е единственото 100% сигурно нещо.Явно дори и един милион години да минат това няма да се осъзнае.Пръцомян казал това Сорос онова.Нито тези двамата нито който да било са фактор на Земята.Природата не се съобразява с нашите желания и мечти.Тя има план за всеки от нас и докато не си научи урока не го оставя на мира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
kofe85
преди 11 години
ще видим дали ще стане така !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Имаме всички основания да смятаме, че изборите на 17-ти ще бъдат фалшивицирани за да се състави правителство НД-ПАСОК. Това устройва Германия, това устройва и САЩ. За Гърция на никой не му пука. Важно е парите, отпуснати от тройката да продължават дори да не преминават гръцката граница, а да се връщат в джобовете на кредиторите.Спасяваме банките, политическата каста, далаверите на американците и германските производители...Демокрация?!Пф...Звучи страховито за устоите на демокрацията,но почти сигурно ще се случи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Protokol
преди 11 години
Това за общите еврооблигации е ясно - ще има на есен. Германия само чака гърците сами да се прекарат. Останалите ще станат по-мирни и от чавдарчета.Всичко ще се укроти до година а след това зрителите да чакат следващото шоу наречено САЩ - избори и планина от дългове... В третата серия ще гледаме Китай и Япония, но може последната да е в отделна серия. И докато ни шашкат с поредния Армагедон парите биват преразпределяни тихичко и по-успешно. На мен ми е по-интересно какво ще стане с нашите сапунки - българските ? То не бяха фараони, пирамиди, девалвация и имотни балони....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Манипулации разбира се са тези изказвания , краха на Лемън Брадърс не е нищо в сравнение с пожара който ни чака след изборите в Гърция. Гърците ще изгорят с парите които държат в банките си , който си ги изтегли сега ще се спаси и дори много слабо се тегли в Гърция. В момента все едно , че им е казано и то с предизвестие - тези пари които държите в банките , ще пиете по една студена вода за тях след изборите. Гърция гарантирано ще подпали и другите , защото в банките им има много пари които ще изгорят и пострадалите тогава ще ореват Света. Чака ни нещо повече от хиперинфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
"На поддали се на паниката пазари инвеститорите бягат към сигурните активи, разгаряйки огъня допълнително, подчертава президентът на СБ."... и кои са тия "сигурни активи" че не се сещам вече ????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още