IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи прогнозата за икономическия ръст на Румъния през 2012 г.

Предвижданията на фонда за тазгодишната инфлация в страната надхвърлят с 0,3 процентни пункта тази на румънската централна банка

18:49 | 15.08.12 г.
МВФ понижи прогнозата за икономическия ръст на Румъния през 2012 г.

Международният валутен фонд понижи прогнозата си за икономическия ръст на Румъния за настоящата година заради нестабилната политическа ситуация, заяви представителят на финансовата институция в страната Ерик де Врайер в края на посещението на мисията за оценка на развитието ѝ, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Прогнозата за икономическия растеж на Румъния през 2012 г. е понижена до 0,9% вместо очакваните досега 1,5%. Един от основните фактори за икономическото забавяне в страната е нестабилната политическа ситуация“, каза Де Врайер.

По думите му нивото на инфлацията през тази година ще достигне 3,5%, което надхвърля с 0,3 процентни пункта прогнозата на румънската централна банка.

Делегацията на МВФ и Европейската комисия анализира положението на румънската икономика, за да приключи дейността около договореностите за отпускането на поредния транш с финансова помощ от страна на фонда.

Посещението ѝ бе забавено с почти месец заради референдума за импийчмънт на президента Траян Бъсеску, след който той запази поста си.

Политическата борба на Бъсеску с управляващото мнозинство в парламента и премиера Виктор Понта блокира приемането на редица важни политически решения.

През 2010 г. МВФ отпусна на Румъния стабилизационен кредит от 20 млрд .евро, но поиска в замяна намаляване на заплатите на държавните служители с 25%, понижаване на пенсиите, увеличаване на данъци и редица други непопулярни мерки.

От началото на тази година 2 румънски правителства подадоха оставка, като и двете бяха оглавени от последователи на Бъсеску – лидерът на дясната управляваща партия Емил Бок и шефът на румънското разузнаване Михай Ръзван-Унгуряну. През май обаче мнозинство в парламента получи противопоставящият се на президента Социал-либерален съюз, който сформира правителство начело с Понта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още