IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките предприятия и фермерите също ще бъдат потърпевши, ако САЩ фалира

Президентът на Световната банка предупреди, че дори само разговорите за проблемите на САЩ вече се отразяват негативно на развиващите се пазари

09:10 | 10.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Световната банка Джим Йон Ким. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким. Снимка: Ройтерс

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким предупреди, че дори само разговорите, че САЩ може да изпадне в неплатежоспособност, оказват негативно влияние на развиващите се пазари и дори на най-уязвимата част от населението.

„Много сме притеснени. В този момент развиващите се държави и нововъзникващите пазари са изправени пред редица трудности. Ето защо последиците могат да бъдат катастрофални“, заяви Ким в интервю за CNN, цитирано от Ройтерс.

Той припомни последния път, когато САЩ достигна тавана на своя дълг. Това бе през август 2011 г. Тогава борсите в развиващите се страни претърпяха дълбоки сривове.

Пониженията на пазарите не се отразяват само на големите компании, а и на малките предприятия и фермерите по целия свят. Именно и те ще бъдат потърпевши, ако САЩ изпадне в неплатежоспособност.

В понеделник Световната банка понижи прогнозата си за растежа на Китай през 2013 г. и останалите развиващи се страни от Източна Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още