IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паскал Лами: Сега трябва да преформулираме европейския проект

Бившият ръководител на СТО твърди, че ЕС се нуждае от нов поглед върху съчетаването на икономическата ефективност със социалния напредък

12:20 | 25.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Паскал Лами. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Паскал Лами. Снимка: Ройтерс

Ако европейският политически елит можеше да избере следващия ръководител на Европейския съюз (ЕС), то Паскал Лами – французинът, който се оттегли от поста директор на Световната търговска организация през юли тази година – най-вероятно ще бъде в полезрението на повечето.

66-годишният Лами бе началник на генералния щаб на Жак Делор – президентът на Европейската комисия (ЕК), който изтегли Европа от стагнацията през 80-те години, като събори вътрешните ограничения пред създаването на единен пазар и проправи път на единната валута.

Сега той казва, че ЕС се нуждае от нова мечта, за да промени надвисналата над него съдба, като модернизира своя модел на "социалния пазар", чрез който закалява икономическите сили със социална защита, за да го направи устойчив.

Ето защо най-вероятно той няма да получи работата, пише Ройтерс, цитирайки интервю на Паскал Лами, който бе еврокомисар по търговията през 1999 г. преди да поеме кормилото на СТО за осем години.

Лами не е кандидат за президент на ЕК. Той казва, че ще подкрепи президента на Социалистите в Европейския парламент Мартин Шулц, но Лами не крие и готовността си да "служи на Европа" отново, ако се отдаде подобна възможност.

Четирите години на финансова и икономическа криза разбиха на парчета общественото доверие в ЕС, а и умереният социалист, какъвто е Лами, е плашило за мнозина леви във Франция, където неговата фигура се свързва с "ултра-либералните" политики за свободна търговия.

Очакванията са, че евроскептичните партии ще получат безпрецедентна подкрепа на изборите за Европейски парламент през май догодина, а федералистката визия на Лами за Европа е в противоречие с духа на времето.

Според него правителствата от ЕС умишлено са отслабили ЕК по време на дълговата криза в еврозоната, като са отнемали решенията от ръцете й, но оставяйки я да прилага политики за икономии, взети от другаде.

В резултат на това гражданите са объркани за това кой в Европа и Брюксел поема вината.

Отбелязвайки, че подкрепата за Европа е намаляла с времето и че се движела с икономическия цикъл, сега при отлив Лами твърди, че ЕС се нуждае от „нов разказ“ за съчетаването на икономическата ефективност със социалния напредък.

Европа се нуждае от нова логична основа за запазването на комбинацията от висок стандарт на живот, демокрация и граждански права, защита на околната среда, социална справедливост и равновесие между професионалния и личния живот така, че все още да бъде обект на завист за тези, които живеят отвъд границите й.

„Сега трябва да преформулираме европейския проект. Европейците трябва да живеят с това, което неевропейците разбират под „европейска идентичност“, казва Лами.

„Демонтирането на 17-членната еврозона, разпадането на ЕС или повторното въвеждане на протекционистките бариери ще доведат до икономическа катастрофа и ще направят невъзможно да се разчита на финансиране на щедрите обезщетения, които отличават европейския социален модел“, споделя той.

Неуспехът да се запази конкурентоспособността на европейските икономики също би могъл да подкопае способността за финансиране на социалната държава.

"Още няма решения, които биха могли да разрешат днешните глобални предизвикателства по-добре без европейската интеграция, отколкото с нея“, продължава Лами.

„Наследникът на Жозе Мануел Барозу трябва отново да погледне към метода на Делор за постигане на консенсус между държавите членки и политиците по не една или две от основните цели за европейската реформа“, съветва Лами.

Това може да изисква създаването на истински единен енергиен пазар и постигането на истинска либерализация на вътрешния пазар на услугите, които съставляват две трети от брутния вътрешен продукт и заетостта в Европа.

"Аз не разполагам с такъв проект и нямам възможността да го изготвя. Но ние се нуждаем от такъв тип проект", каза още Лами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още