IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС забрани износа на оръжие към Централноафриканската република

По-рано този месец Съветът за сигурност на ООН издаде резолюция, която изисква от държавите да спрат доставките за обхванатата от размирици и насилие страна

20:40 | 23.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС забрани износа на оръжие към Централноафриканската република

Европейският съюз (ЕС) забрани износа на оръжие и изпращането на войници в обхванатата от размирици и насилие Централноафриканската република (ЦАР), пише Ройтерс.

Забраната идва след издадената от Съвета за сигурност на ООН резолюцията от този месец, която изисква всички страни да прекратят преките и непреките доставки, продажби или размяна на оръжия или свързани с тях материали, предназначени за богата на полезни изкопаеми 4,6-милионна нация.

Забраната на ЕС обхваща финансова и техническа помощ, включително наемен персонал, но допуска единствено материали, използвани единствено за поддържане на международния мир, както и такива, предназначени за френските военни сили , разположени в ЦАР.

В Брюксел миналият петък френският президент Франсоа Оланд заяви, че следващият месец 28-членният блок ще реши дали да се присъедини към френската военна намеса в африканската страна.

Този месец Франция изпрати около 1600 войници в бившата си колония, за да спрат безредиците и насилието между мюсюлмани и християни, разпалени от преврата през март.

Централноафриканската република е богата на злато, диаманти и уран , но десетилетия на нестабилност и разпростирането на конфликтите от по-големите й съседни държави не позволяват на страната да излезе от острите кризи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още