IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Женева-2" е обречена без Tехеран, категоричен е иранският президент

Според Хасан Рохани всички страни трябва да се опитат да сложат край на кръвопролитията в Сирия

17:24 | 23.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Женева-2" е обречена без Tехеран, категоричен е иранският президент

Иранският президент Хасан Рохани заяви на Световния икономически форум в Давос днес, че мирната конференция в Швейцария, посветена на конфликта в Сирия, ще се провали без участието на Техеран.

В речта си държавният глава акцентира върху сигурността и сътрудничеството. По думите му никоя нация не може да живее сама и Иран е готов да се ангажира с подобряването на отношенията с всички държави от международната общност, включително и със Съединените щати.

“Отношенията на Иран със САЩ влязоха в нова ера”, коментира той. “За пръв път политиците от двете страни имат диалог, разменят мнения и вземат решения за разрешаване на ядрените въпроси. Това е важно събитие след Ислямската революция”.

По думите му на първо място всички страни трябва да се опитат да сложат край на кръвопролитията в Сирия.

"На второ място всички ние трябва да се опитаме да изтласкаме тероризма от Сирия. Трябва да обясним на държавите, подкрепящи тероризма, че подобни действия не са в техен интерес, тъй като те ще бъдат следващата мишена", категоричен е Рохани.

Техеран е силен поддръжник на сирийския президент Башар Асад, но поканата към страната за участие в мирната конференция "Женева-2", която започна вчера, беше оттеглена от ООН. Причината за този ход беше отказът на Иран да подкрепи създаването на преходно правителство в Сирия.

Повече за речта на Рохани вижте във видеото на Bulgaria On Air! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още