IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на акциите в глобален мащаб достигна рекордните 66 трлн. долара

Пазарите пренебрегват геополитическите конфликти и разчитат, че стимулите на централните банки ще съживят растежа

11:46 | 27.08.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръстовете на борсовите индекси от Бразилия до Япония и първото затваряне на S&P 500 над границата от 2 000 пункта увеличават стойността на акциите в световен мащаб до рекордните 66 трлн. долара, изчислява Bloomberg.

Общата стойност на глобалните акции се покачва от март 2009 г. насам, когато бе 25 трлн. долара. Акциите бяха оценени на 63 трлн. долара по време на пика през 2007 г.

Акциите по света покачват своята стойност с повече от 2,2 трлн. долара от 7 август заради оптимизма, че централните банкери ще подкрепят икономическия растеж.

Широкият индекс MSCI All-Country World добавя 3,8% към стойността си от отчетеното по-рано през месеца дъно. Освен това S&P 500 расте в 10 от последните 13 дни, а технологичният Nasdaq Composite е само на 10% от исторически връх.

Глобалните пазари игнорират кризите в Украйна, Ивицата Газа и Ирак, тъй като инвеститорите увеличават залозите си, че стимулите ще съживят растежа. Регионалният индекс Stoxx Europe 600 отчете най-големия си двудневен ръст от април, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги намекна, че може да представи план за покупка на активи. Освен това японският Topix кръжи около най-високото си ниво от януари, възстановявайки се от загубите, които претърпя по-рано през годината.

Борсите в Бразилия и Саудитска Арабия бележат най-силните ръстове в сравнение с повечето световни индекси. Ibovespa е нагоре със 7,2% този месец, стимулиран от поскъпващите акции на държавни компании на фона на спекулациите, че президентът Дилма Русеф няма да спечели предстоящите избори. Индексът Tadawul All Share също се покачва със 7% от началото на август. Съвсем скоро арабската страна ще предостави достъп на чуждестранните инвеститори до един от най-труднодостъпните пазари на света, информира Bloomberg.

От дъното на 8 август Europe Stoxx 600 се покачва с 5,6%, пренебрегвайки конфликта в Украйна, който го държи само на 1,9% разстояние от 6-годишен връх. За същия период японският Topix е напреднал с 4,7%.

От март 2009 г. европейските акции поскъпват със 117%, а Topix нараства с 81 на сто. Световния MSCI добавя 150% към стойността си, а индексът MSCI Emerging Markets – 124%.

Въпреки че подемът на американския фондов пазар доближава темпото при дот-ком балона от 90-те години, днес оценките са под тези, които имахме тогава, пише още Bloomberg. Американският пазар се търгува при съотношение цена/печалба (P/E) от 16,8 пъти, спрямо 26 по време на пика през март 2000 г., сочат данни на информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
И сега праат същото, фирмите взимат заеми и си изкупуват акциите, *** тъпаните ... :)) Ако мислиш, че някой тука разбира от тея акции или където и да било, освен големите лъжци, то много си се заблудил. Това нещо отдавна няма нищо общо с икономиката, всичко е спекула до побъркване, все едно си в казиното същата работа ... :))) Са някой специялист тука ще каже ммм не не е така, еми не е ама компании с лоши отчети от 3 год. и акциите им се вдигат, други пък с добри те пък падат и ако това не е рулетка здраве му кажи .. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Излизам, излизам, излизаааам. То не, че някога съм влизал. Търговията с акции е за хора по-богати от мен. Акцията е инструмента, който най-лесно се манипулира. Даваш пари назаем на някоя компания без никаква гаранция от нейна страна, че ще можеш да си ги върнеш или дори, че ще получиш дивидент. Но който му разбира и се справя добре да е жив и здрав да печели. А и тези копия, за които говориш не знам до колко са плод на това, че фирмите изкупуват собствените си акции. Което навремето се е смятало за много лоша практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ами излизай, не ги ли виждаш американските индекси какви копия са нарисували ... :)) или хората си мислят, че така ше стигнен до луната ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Само ми кажи когато дойде момента, че да почна да продавам, защото всяко забавяне ще е фатално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Гърменето ще е тогава, когато всички започнат да се избиват за акции... Не само инвеститорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
d333
преди 9 години
Малеее.... балона е ГРАНДИОЗЕН. Не знам кога, но гърменето ще му е внушително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още