IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции издържат на геополитическото напрежение

Ако напрежението не се увеличи и не застраши световния растеж, причините за покупка на щатски ценни книжа са резонни

11:48 | 11.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Американските акции издържат на геополитическото напрежение

Геополитическо вълнение тресе пазарите това лято. Но въпреки последните сривове инвеститорският оптимизъм за американските акции до голяма степен остава непокътнат, пише Wall Street Journal.

Петъчният ръст на Dow Jones Industrial Average от 185,66 пункта бе едва четвъртият за последните 13 търговски дни. От рекорда на 16 юли индексът на сините чипове се движи надолу, като от началото на годината е заличил 0,1 на сто от стойността си.

Ускореното бягство от риск наказа акциите и подхрани най-голямото отстъпление от облигациите с рейтинг „junk”. Инвеститорите се борят с насилието в Украйна, Ирак и ивицата Газа, успоредно с новините, че Италия е изправена пред третата си рецесия от 2008 г. насам, и че индустриалното производство в Германия се забавя.

Някои инвеститори са загрижени, че рязкото покачване на цените на активите е надминало неравноделния глобален икономически растеж. Други се притесняват за това как ще реагират пазарите, когато Федералният резерв на САЩ оттегли напълно месечните си стимули, което се очаква да се случи през есента.

Въпреки това редица фонд мениджъри казват, че, ако напрежението не се увеличи и не заплаши перспективите пред световния растеж, причините за закупуване на американски акции изглеждат повече, отколкото за облигации и доста други активи.

Корпоративните печалби надминаха очакванията през второто тримесечие, напредвайки с второто по бързина темпо от 2011 г., сочат данни на FactSet. Освен това данните за пазара на труда и за производството подсказват, че американската икономика се подобрява без тревогите на инфлацията.

Оценките, въпреки че не са високи, достигат екстремни стойности, като изглеждат добре в сравнение с тези по облигациите, коментират трейдъри.

Редица инвеститори се придвижват плахо на фона на ниските летни търговски обеми. Някои фондове, които търсят печалби чрез краткосрочни сделки на и извън пазарите, намаляват дела на ливъриджа (заемните средства) и вложенията си в по-волатилни активи, коментира Джим Галахър от инвестиционния посредник BMO Capital Markets.

През седмицата до 6 август инвеститорите са изтеглили 16,41 млрд. долара от взаимните и борсово-търгувани фондове. Това е най-големият седмичен отлив от февруари насам. Освен това инвеститорите продадоха junk облигации на стойност 7,07 млрд. долара – най-много до този момент. След три седмици на отливи, те вляха 7,84 млрд. долара във фондовете на паричния пазар, които служат за заместител на парите в брой, сочат данни на Lipper.

Правителствените облигации извлякоха ползи. В петък доходността по 10-годишни американски държавни ценни книжа се смъкна до най-ниската си стойност от юни 2013 г., а именно – 2,42%. Доходността по 10-годишните германски ДЦК удари рекордно ниските 1,02 на сто.

Но някои портфолио мениджъри потърсиха възможности да пренасочат средства към акции, които пазарът може да определи като относително безопасни. Тим О'Халорън, който управлява активи за около 7 млрд. долара в Lord Abbett & Co., казва, че държи акции на компании от ранга на Apple Inc. и MicrosoftCorp.

Силните корпоративни печалби допринасят за повишаването на оптимизма. Компаниите в състава на S&P 500 са напът да постигат ръст на печалбите от 8,4% през тримесечието. Това е далеч над прогнозите от 4,9%, разкриват данни на FactSet. Приходите от продажби са напът да нараснат с 4,3 на сто. Изчисленията са базирани на резултатите на 446 компании в състава на S&P 500, които са публикували своите отчети до 6 август, и на прогнозите на анализаторите за останалите.

S&P 500 се търгува при около 15,1 пъти очакванията на анализаторите за печалбите на компонентите му през следващите 12 месеца. Това е малко по-високо спрямо средните 14,1 за последните 10 години, показват други данни на FactSet. Но оценката е по-ниска в сравнение с тази от началото на 2006 г., когато индексът се покачи с 14%, и в сравнение със старта на ралито от 26% през 2003 г.

Що се касае до junk облигациите, те си поеха глътка въздух. От началото на годината пазарът на този вид ценни книжа постигна 4% възвръщаемост, надминавайки възвръщаемостта по американските облигации от 3,18%, показват данни на Barclays PLC. За сравнение – индексът S&P 500 расте с 4,6% за същия период.

Някои инвеститори възнамеряват да закупят акции заради пазарното отстъпление. Други пък поглеждат към такива ценни книжа, за които знаят, че продавачите им преиграват. Понижаващите се цени на акциите предоставят възможности за покупки.

Трети пък се опасяват, че миналогодишният ръст от 30% за S&P 500 може би е дошъл от очакванията за бъдещи печалби, поставяйки пазара пред изпитания. Някои анализатори твърдят, че слабостите при акциите на малките американски компании, подобно на тези, влизащи в състава на индекса Russell 2000, могат да свидетелстват за прилежащите слабости на щатската икономика, към която малките компании са много по-уязвими в сравнение с големите.

През юли Russell 2000 се сви с 6,1%. По този начин бенчмаркът отбеляза най-големия си месечен спад от май 2012 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
еее не бе как бе, те са светии недей така, я гледай какви са хрисими и икономиката им цъфти и всички се натискат да инвестират в американската икономика и най важното пазят мира в света са нали дават по новините, ей и ракети подарили на Израел да се защитят милите, че иначе арабите ше ги изядат с парцалите .... :))))И индексите няма да паднат цитирам един анализатор от BG On AIR "така ще си върви с леки корекции ... " :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още