IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлив на 2,3 млрд. долара от облигационните фондове само за седмица

Разпродажбите засягат най-вече облигациите с неинвестиционен рейтинг

10:25 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отлив на 2,3 млрд. долара от облигационните фондове само за седмица

Инвеститорите са изтеглили 2,3 млрд. долара нетно от високодоходните облигационни взаимни фондове и от борсово-търгуваните фондове само за седмицата, приключила на 1 октомври, показват данни на Lipper, цитирани от MarketWatch.

Отливът на средства идва след като пазарът на облигации с неинвестиционен рейтинг - „junk” (боклук – бел. ред.) - се представи незадоволително през септември. Например, борсово-търгуваният фонд SPDR Barclays High Yield Bond постигна отрицателна възвръщаемост от 2,9%.

Освен това инвеститорите теглят пари от фондовете, инвестиращи в junk облигации, за четвърта седмица от последните пет.

Като цяло за последните пет години цените на високодоходните облигации скачат, тъй като инвеститорите търсят по-висока печалба на облигационния пазар на фона на спадащите лихвени проценти.

Но това лято пазарът на junk облигации се развълнува заради геополитическите конфликти в Украйна, Ирак и Ивицата Газа. Те накараха доста инвеститори да закрият позициите си на пазари на рискови активи.

Напускането на директора на Pimco Бил Грос в края на септември също повлия върху поведението на облигационните фондове. Само за един ден 10 млрд. долара изтекоха от фондовете на компанията за управление на активи, докато общата сума за месеца е 23,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още