IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Как трябва да се обличат жените в Близкия изток

Проучване показва кое е най-подходящото облекло за жените в Близкия изток според живеещите там хора

17:53 | 19.01.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дрехите на жените са важен фактор за свободата на едно общество, особено за тези в Близкия изток. От Института за социални изследвания към Мичиганския университет наскоро провеждат проучване в седем държави, чието население изповядва основно исляма – Тунис, Египет, Ирак, Ливан, Пакистан, Саудитска Арабия и Турция. Данните от него показват, че повечето хора предпочитат жените да прикриват изцяло косата си, но не задължително и лицето си. Единствено в Турция и Ливан повече от една четвърт от попитаните смятат, че е подходящо жената да не закрива изобщо главата си на публични места, пише Pew Research.

Проучването третира въпроса за женските дрехи като визуално предпочитание. На всеки участник в допитването е дадена карта с шест вида покривала за глава и е помолен да избере най-подходящото за публично място. Въпреки че под картинките на картата не са сложени етикети, стиловете варират от изцяло закрита бурка (жена №1) и никаб (жена №2) до по-малко консервативния хиджаб (жени №4 и №5). Има и опция жената да не носи никакво покривало за глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Струва ми се, че някой по-скоро се интересува, как да ги съблича!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още