IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОТ: Безработните в света ще се увеличат с 3 млн. през 2015 г.

Заетостта се е подобрила в САЩ, Великобритания и Япония, но ситуацията остава трудна в Европа

09:25 | 20.01.15 г. 2
МОТ: Безработните в света ще се увеличат с 3 млн. през 2015 г.

Глобалната безработица ще се увеличи през следващите пет години, отчитайки покачване с приблизително 3 млн. души през 2015 г., се казва в нов доклад на Международната организация на труда (МОТ).

Според изследването до 2019 г. ще бъдат създадени 280 млн. работни места, като по този начин ще бъде затворена т. нар. от МОТ "глобална разлика в заетостта" – броят на работните места, изгубени от началото на финансовата криза. Практически след като новите участници на пазара на труда бъдат отчетени, светът ще се върне към баланс на създадените нови работни позиции и изгубените такива в следващите четири години.

Състоянието на заетостта се е подобрило в САЩ, Великобритания и Япония, но продължава да бъде трудно в Европа, се казва в доклада. По-специално, безработицата сред младите хора все още остава сериозна загриженост, особено в Южна Европа.

"Политическият отговор на тези предизвикателства (младежката безработица в Европа – бел. ред.) остават плахи и заслужава спешно да обърнем внимание на този тежък пазар на труда. В началото на 2014 г. Европейската комисия стартира схема за младежка гаранция за справяне с младежката безработица в Европа, въпреки че изпълнението ѝ закъсня", каза генералният директор на МОТ Гай Райдър, цитиран от CNBC.

Плюс за генериране на заетост е резкият спад в цените на петрола и природния газ. Ако темпът се запази, според МОТ това може да подобри перспективите за заетостта в развитите икономики и азиатските страни. Но в същото време отслабването на цените на петрола има и склонността да удари трудовите пазари в големите производители на петрол и газ, особено в Латинска Америка, Африка и арабския регион, посочват от организацията.

"Тенденциите, които виждаме, са тревожни, но можем да подобрим цялостната икономическа картина, ако се заемем със слабостите, по-специално с продължаващата липса на съвкупното търсене, стагнацията в еврозоната, несигурните перспективи за производствените инвестиции, особено сред малките предприятия, както и неравенството", посочи още Райдър.

Докладът на МОТ дойде малко след като управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди, че слабите инвестиции, значителната задлъжнялост и високата безработица пречат на покачването на глобалния икономически растеж въпреки засилването на САЩ и понижението на цените на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Да се надяваме, че новите безработни ще са настоящите олигарси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
Тези дни попаднах на информация, че над 18 милиона работещи в САЩ биха искали да си сменят работното място с по-добре платено такова или да преминат на ПЪЛЕН РАБОТЕН ДЕН.Преди време попаднах на коментар, че ако безработицата в САЩ се изчислява по методиката от времето на Бил Клинтън, то цифрата би била над 16-17%.Явно и в САЩ с помощта на разни стъкмистики, докарват цифрите, които са им нужни.Само още не знам, дали и те включиха в БВП наркотиците и проституцията в съответствие с челния европейски опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още