IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Русия пак ще преговарят за въздушната безопасност в Сирия

Два снаряда са ударили руското посолство в града по време на демонстрация в подкрепа на Башар Асад и руската военна намеса в страната

09:29 | 14.10.15 г. 2
САЩ и Русия пак ще преговарят за въздушната безопасност в Сирия

САЩ и Русия ще водят нови преговори за въздушната безопасност в Сирия, след като стана ясно, че бойни самолети на двете страни са се разминали на изключително малко разстояние преди няколко дни, съобщава ВВС.

Това е трети кръг на преговорите между Вашингтон и Москва, които още не са намерили решение как да избегнат сблъсък при операциите им в Сирия.

Американският министър на отбраната Ащън Картър коментира, че очаква сделка скоро. Русия обяви, че е актуализирала предложенията си към САЩ, които трябва да бъдат обсъдени по време на видео конферентен разговор по-късно днес-

Русия започна въздушни удари в Сирия на 30-ти септември. Западните държави и сирийски активисти твърдят, че военновъздушните сили на Москва поразяват невоенни цели на опозицията на сирийския президент Башар Асад, а не на “Ислямска държава”.

Същевременно в сирийската столица Дамаск се проведе демонстрация в подкрепа на Асад и руската намеса в конфликта. По същото време два снаряда са ударили руското посолство в града. Жертви няма, но се съобщава за ранени, а Русия определи атаката като “терористичен акт”.

“Това е очевидно, че е терористичен акт, който цели най-вероятно да уплаши поддръжниците на войната срещу терора”, коментира руският външен министър Сергей Лавров.

Войната в Сирия взе над 250 хил. жертви и прогони милиони сирийци от домовете им.

Междувременно Ройтерс съобщи, че сирийската армия, нейните ирански съюзници и съюзниците й от ливанското шиитско движение Хизбула подготвят сухопътна офанзива срещу бунтовниците в района на Алепо, подкрепяна от руските въздушни удари. Подобна атака имаше през миналата седмица в провинция Хама, припомня информационната агенция.

Подобна операция на сирийските правителствени сили и техните съюзници в район в близост до турската граница вероятно ще разгневи Турция, която е член на НАТО, отбелязва агенцията. Анкара подкрепяше бунтовниците, сражаващи се срещу Асад, и изрази безпокойство заради руските въздушни удари в Сирия, особено след двата случая на нарушаване на турското въздушно пространство от руски самолети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Те хората си казаха - направихме координационен център, ако искате да продължите с бомбардирането, включете се да не стават недоразумения. Сащови не щат - те по-отдавна бомбардирали. После им казаха - като толкоз знайте, кажете къде са позициите на ИГИЛ и къде на умерената опозиция - ония пак мълчат. И на тъпия му става ясно кой за какво се бори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
moviestar4
преди 8 години
Аз предлагам САЩ да си изтегли войските от Сирия, респективно и самолетите и да оставят Русия да си свърши работата. То се видя, че Русия с две седмици бомбардировки направи много повече отколкото САЩ за няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още