IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волфганг Крах: Държави от ЕС нямат интерес офшорната среда да се промени

Офисите на кантората Mossack Fonseca в Панама и Ел Салвадор са обискирани

09:40 | 09.04.16 г. 1
<p>
	Представители на прокуратурата са иззели документи и компютри от офиса на Mossack Fonseca в Ел Салвадор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Представители на прокуратурата са иззели документи и компютри от офиса на Mossack Fonseca в Ел Салвадор. Снимка: Ройтерс

В Европейския съюз (ЕС) има държави, които нямат интерес благодатната среда за офшорни фирми да се промени. Това коментира в предаването на БНР "Събота 150" главният редактор на германския всекидневник "Зюддойче цайтунг" Волфганг Крах.

“Нашият опит показва, че международното сътрудничество между службите съвсем не е тясно и не е на ниво, за да се преборят с укриването на данъци, прането на пари и други престъпления”, посочи Крах.

Според него от Досиетата Панама е пределно ясно, че не става въпрос само за укриване на данъци. “Не бих искал да омаловажавам данъчните престъпления, но тук става дума за пране на пари от криминални, мафиотски структури, наркокартели и т.н. Офшорните фирми се използват и за изкупуване на бизнеси в Европа. Към това трябва да прибавим и политическото влияние, което се упражнява чрез тези фирми - пощенски кутии”, допълни той.

Според Крах пример за това са Северна Кория и Сирия. Офшорни фирми са използвани, и това е пределно ясно от документите, за да се заобикалят международни санкции. Северна Корея например е използвала схемата, за да се сдобие с ядрено оръжие. В Сирия случаят също е съвсем ясен - племенник на Асад е използвал офшорни фирми, за да заобиколи международните санкции и в крайна сметка по този начин режимът да финансира войната в страната, обясни той.

“Към тези два случая нека прибавим и комунистическото партийно и държавно ръководство в Китай, което разполага с несметни богатства, дълбоко скрити от китайците в офшорни фирми”, каза още Крах.

В единственото интервю, дадено за българска медия след оповестяването на Панамските документи от вестник "Зюддойче цайтунг", главният редактор Волфганг Крах обяснява и че всекидневникът няма да предаде документите на разследващите органи.

Същевременно в офисите в Панама и Ел Салвадор на панамската правна кантора Mossack Fonseca, от която изтекоха документите, са били обискирани, съобщава ВВС. Иззети са документи и компютри.

Кантората в Ел Салвадор е изпълнявала функции на “бек офис” за клиентите на Mossack Fonseca, съобщават от кабинета на главния прокурор на Панама. Според медии в Ел Салвадор местни купувачи на имоти също са били клиенти на кантората, за да избегнат изискването да обявяват собствеността си пред властите.

Фирмата отрича да е направила нещо нередно и посочва, че информацията се вади от контекста.

Заради Досиетата Панама, които разкриват как политици, спортисти и различни общественици избягват плащането на данъци и крият авоарите си от властите, започна разследване срещу президента на Аржентина Маурицио Макри, чието име изплува в ръководството на две офшорки.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън беше обвинен в лицемерие от опозицията в страната, тъй като се оказа, че и той е имал дял в офшорна фирма – инвестиционен тръст, принадлежал на баща му.

Службата в Тайланд, която разследва пране на пари, съобщи, че разследва 16 души, включително политици и бизнесмени, чиито имена са се появили в документите.

Документите доведоха до оставката на премиера на Исландия, който също фигурираше там. Сред имената в досиетата се появи и това на руския президент Владимир Путин.

Темата за Панамските документи можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
От години следя информацията за офшорките и филма е много добър - https://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9JoВ 8-та минута се казва ,че в света се въртят 21-32 трилиона в офшорки при около 90 трилиона световен БВП,и в 12-тата минута се казва за Холандия ,че през нея минават 11 трилиона годишно,а в 23-тата минута евродепутатка казва за 1 трилион данъци които ЕС не получава заради офшорките и т.н. като цяло ако в света се въртят 21-32 трилиона $ в офшорки умножено по 20% спестени от корпоративен данък следва грубо ,че 4 - 6 трилиона $ данъци които не влизат в бюджетите на държавите в света а според преподавателя в американския университет "Бъркли" Габриел Зукман, който е автор на книга за скритото богатство на нациите сумата е 7,6 трилиона укрити данъци които невлизат в бюджетите на държавите в света тоест бедните и средната класа си плащат съвестно данъците а богатите ги крият ?!В САЩ годишно офшорките - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още