IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волатилни пазари и несигурна бизнес среда очакват от Кофас

Корпоративният дълг в България е висок, но добрата новина е, че не е нараснал твърде много през последните години, коментира експерт

14:14 | 14.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Перспективите пред глобалната среда не са особено оптимистични. Това заяви главният икономист на Coface Group Жулиен Марсили по време на четвъртата годишна конференция на консултантската компания по управление на риска.

По думите му на глобално ниво растежът е изключително нисък през последните години, като това ще продължи и през настоящата. Икономистът подчерта, че според прогнозите на компанията не се очаква това да се промени през следващите две години. Друг отрицателен фактор е слабата инфлация, особено в Европа.

Това не създава особено положителна среда за бизнеса, тъй като една голяма част от компаниите са изправени пред слабо търсене и понижаване на цените на продуктите им.

„Единственото положително нещо са паричните политики, които на много места са много хлабави, с много ниски лихвени проценти“, заяви Марсили. Това позволява на местните компании все пак да намират подкрепа в евтините кредити, до които имат достъп.

Икономистът все пак отбеляза, че макар в краткосрочен план нулевите или дори отрицателните лихвени проценти в редица страни по света да могат да окажат положително влияние, в средносрочен план те създават твърде много ликвидност.

„Това се вижда и днес на финансовите пазари и волатилността се превръща в нова нормалност“, допълни Марсили. Според него това високо ниво на ликвидност ще продължи още доста време, а с това и сътресенията на пазара.

Две са основните причини, които движат пазарите в последно време – Китай и суровините, които водят до сериозна волатилност на пазарите. Проблемът, според Марсили, е, че при толкова висока волатилност на пазарите средата става все по-несигурна. Именно поради това въпреки ниските лихви  по кредитите на много места в момента инвестициите все пак остават ниски.

И все пак има едно положително развитие в глобалната икономика. Частното потребление се представя изключително добре на повечето места, като според Марсили има редица причини за това. Макар че в номинално изражение заплащането не отбелязва особено висок ръст, в реално изражение то се повишава, като основна причина за това е ниската инфлация.

„Ситуацията с бизнеса продължава да е крехка, но се компенсира от потреблението“, допълни икономистът.

Китай е рисков фактор за икономиката на Европа, смята Марсили. Насочвайки се към ситуацията в Централна и Източна Европа, той посочи, че по-голямата част от износа на стоки от региона е насочена към страните членки на Европейския съюз и останалите страни от Европа. Експозицията към Китай е изключително слаба, но според Марсили азиатската страна може да има отрицателно, макар и индиректно влияние върху региона заради по-силните ѝ отношения със Западна Европа.

Нарастването на корпоративния дълг в развиващите се страни също бе посочено като негативен риск за икономиката. „Проблемът е, че виждаме все повече задлъжнели компании във все повече страни“, каза Марсили.

Допълнителен аспект на ситуацията е, че в редица държави голяма част от дълга е деноминиран в чужда валута, като пример за това са Турция, Индонезия, Мексико.

По отношение на България икономистът заяви, че макар корпоративният дълг да е висок, добрата новина е, че не е нараснал твърде много през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още