IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Туск предупреди, че капацитетът на ЕС да приема бежанци се изчерпва

Председателят на Европейския съвет призова Китай да участва по-активно в опитите да овладяване на бежанската криза

09:32 | 04.09.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че капацитетът на Европейския съюз да приема бежанци е почти изчерпан и призова международната общност да помогне, предаде Франс прес.

"Капацитетът на Европа да приема нови вълни от бежанци, без да забравяме нелегалните мигранти, е близо до изчерпване", каза Туск на обща пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Двамата говориха пред журналисти в китайския град Ханчжоу преди началото на срещата на високо равнище на Г-20.

Европейските лидери призоваха Китай и другите страни от Г-20 да участват по-активно в опитите да овладяване на глобалната бежанска криза, предаде ДПА.

„Миграцията и бежанската криза са глобално предизвикателство, което изисква глобално решение", каза Туск. Китай би могъл да даде принос, като отпуска помощи за развитие, добави той. 

Юнкер заяви, че Брюксел ще продължи да преговаря със Съединените щати по споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), тъй като мандатът на Европейската комисия да води тези преговори остава в сила, предаде Франс прес.

"Имайки предвид мандата, даден от страните в ЕС на Комисията, ние ще продължим преговорите със САЩ по това споразумение, което ще има положителни ефекти за икономиката и заетостта", подчерта Юнкер. Френското и германското правителство изразиха възражения срещу споразумението, напомня АФП.

Решението на Брюксел да задължи компанията Apple да изплати на Ирландия над 13 млрд. долара е основано на факти и не е насочено против Съединените щати, каза Юнкер.

"Това решение е ясно основано на факти. Ние прилагаме правилата, както изискват фактите и законодателството", подчерта той и напомни, че Apple се е възползвала от неправомерни данъчни предимства, предоставени й от Дъблин. Би било абсурдно да се избере фискалният терен за атака срещу Съединените щати, добави Юнкер.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
е сега Ентелигентните съфорумци ше те сложат в графата "руски" ***...честито !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
tisia
преди 7 години
....всички засегнати държави от миграцията да наложат санкции на страната предизвикала този хаос в страни ,като Сирия,Либия,Ирак,Авганистан...Кога САЩ ща започне да "сърба от попарата", която надробява?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
v_tin
преди 7 години
Със същия успех може да се обърне към марсианците или хората от луната, и в двата случай тези хора ще го преместят в другия джоб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"Европейските лидери призоваха Китай и другите страни от Г-20 да участват по-активно в опитите да овладяване на глобалната бежанска криза..."Интересно как ще реагират "призованите" ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Китайската държава за такива разходи в бюджета и няма пера, за такива разходни пера там си плащаш за да те разстрелят. Ще дават пари на някакви решили да изместят айфоните си в друга държава и ще им стават спонсори, как ще стане това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още