IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Бежанците не отнемат помощите на германците

Едва 44 процента от германците подкрепят четвърти мандат на Меркел, сочи проучване

18:06 | 03.09.16 г. 4
<p>
	Меркел при посещение на пазар в Грайфсвалд, провинция Мекленбург-Предна Померания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел при посещение на пазар в Грайфсвалд, провинция Мекленбург-Предна Померания. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли обвиненията на настроените против имиграцията критици, че правителството й прави по-малко разходи за германците заради големия приток от бежанци, предаде Ройтерс.

"Не сме намалили помощите за когото и да било в Германия в резултат на помощта за бежанците. Всъщност наблюдавахме социални подобрения в някои области", каза Меркел в публикувано днес интервю в германския в. Bild.

"Не сме отнели нищо на хората тук. Продължаваме да постигаме голямата си цел да поддържаме и подобряваме качеството на живота в Германия", заяви тя ден преди важните местни избори в родната й провинция Мекленбург-Предна Померания утре.

Меркел категорично защити решението си отпреди една година да отвори границите за стотици хиляди бежанци.

Заради големия приток от бежанци и мигранти нейният рейтинг се срина до най-ниското ниво от пет години - 45 процента, но тя не показа съжаление и заяви, че ако сега бъде изправена пред същата ситуация, няма да действа по различен начин.

По думите й тогава "не е ставало въпрос за това да се отвори границата за всички, а за това да не се затвори за тези, които са стигнали до нас от Унгария - пеша и силно нуждаещи се от помощ". Тя настоя, че това е било правилното решение.

Сега в Германия пристигат доста по-малко мигранти заради затварянето на граници в Югоизточна Европа и споразумението между Турция и Европейския съюз за миграцията.

Според социологическите проучвания християндемократите на Меркел са с изравнени сили с антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" в Мекленбург-Предна Померания.

На предизборна проява в провинцията канцлерът призова гласоподавателите да оставят на власт десноцентристката коалиция, която управлява сега там. "Надпреварата ще бъде оспорвана. Всеки глас е от значение", каза тя.

Същевременно по-малко от половината германци смятат, че канцлерът Ангела Меркел е най-подходящият лидер с оглед на предизвикателствата пред Германия, сочат оповестени днес резултати от социологическо проучване, цитирано от ДПА и БТА.

Едва 44 процента от запитаните са заявили, че биха се доверили на Меркел за четвърти мандат, след като вече е прекарала над десетилетие във властта. Това показва изследването на института Те Ен Ес "Емнид" по поръчка на медийната група "Функе".

Меркел, която през последните години беше подложена на изпитания от финансовата и бежанската криза, каза миналата седмица, че ще реши дали да се кандидатира за още един мандат, "когато му дойде времето".

Въпреки намаляващите проценти в социологическите изследвания Меркел все още изпреварва потенциалните си опоненти за поста.

38 процента са заявили, че смятат министъра на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер от Германската социалдемократическа партия за подходящ да се справи с проблемите пред Германия.

Хорст Зеехофер, влиятелният премиер на Бавария, чиито отношения с Меркел напоследък охладняха, получава подкрепа от 28 процента.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен, която преди беше смятана за сериозен претендент за приемник на Меркел, има 15 процента подкрепа.

В изследването, извършено на 31 август и 1 септември, са участвали 1006 германци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Това означава, че карат на фотосинтеза или че някой друг възстановява на германицте разходите по мигрантите.Няма никакъв шанс някой да й повярва на тази лъжкиня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Е ти какво очакваш , да каже "сбърках"?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още