IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският президент призова страните от Г-20 към нови мерки за устойчив растеж

Си Цзинпин откри срещата на върха в Ханчжоу

12:05 | 04.09.16 г.
<p>
	Китайският президент Си Цзинпин (л),&nbsp;руският президент Владимир Путин (д) и турският президент&nbsp;Реджеп Ердоган позират за снимка на срещата на Г-20.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският президент Си Цзинпин (л), руският президент Владимир Путин (д) и турският президент Реджеп Ердоган позират за снимка на срещата на Г-20. Снимка: Ройтерс

Китайският президент Си Цзинпин откри днес официално двудневната среща на върха на 20-те най-големи световни икономики (Г-20). Той заяви, че Г-20 трябва да възприеме нови мерки, за да произведе устойчив растеж и да избягва протекционизма, предаде Асошиейтед прес.

Тазгодишната среща на Г-20 е единадесета подред и протича в източния китайски град Ханчжоу.

Си Цзинпин се ръкува и позира за снимки с държавни ръководители, сред които президентът на САЩ Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин. След това лидерите се отправиха към конферентната зала на срещата. 

В своето встъпително слово Си Цзинпин заяви, че световната икономика се възстановява, но е изправена пред многобройни предизвикателства в сферата на финансите, търговията и инвестициите.

Той посочи, че на срещата на върха ще бъде обсъдено как да се постигне растеж, чийто мотор да са иновациите, както и по-ефективно глобално икономическо и финансово управление, предаде БТА.

Страните от Г-20 трябва да се превърнат в механизъм за реакция предвид кризата в институциите за глобално управление, заяви Си, цитиран от ТАСС.

"Стратегическото планиране трябва да ни изведе по пътя към постигане на ново качество на развитие", каза той.
Според него процесът на икономическа глобализация протича неустойчиво поради протекционизма и рисковете в световната икономика. "Световната общност възлага големи надежди на срещата на върха на Г-20", добави той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още