IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните облигации отчитат отлив за 1,7 трлн. долара за ноември

Очевидно е дошъл краят на 30-годишния бичи пазар на държавни облигации

11:07 | 01.12.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

30-годишният бичи пазар на облигации изглежда ще завърши с експлозия, коментира Bloomberg.

Индексът Bloomberg Barclays Global Aggregate Total Return Index за глобалната възръщаемост отчита спад от 4% за ноември, което е най-големият срив на показателя от създаването му през 1990 г. насам.

Натрупването на икономическа инерция в САЩ и победата на Доналд Тръмп на изборите за президент – заедно с обещанията за намаляване на данъците и за разходи за инфраструктура в размер на 1 трлн. долара, накараха инвеститорите да зарежат облигациите, които предлагаха почти рекордно ниска доходност, и да се насочат към акции.

Мнението, че идва краят на 30-годишния бичи пазар, вече не изглежда безсмислено.

Очаква се Федералният резерв да започне да повишава лихвените проценти – и то по-често от веднъж годишно, инфлационните очаквания нарастват, а има и сигнали, че глобалните централни банки може да купуват по-малко държавни ценни книжа (ДЦК) в бъдеще. Инвеститорите са изтеглили 10,7 млрд. долара от американските облигационни фондове в двете седмици след победата на Тръмп, което е най-големият отлив от 2013 г. В същото време фондовите индекси в САЩ скочиха до рекордни висоти.

„Много хора започват да мислят, че това е краят на бичото рали“, каза Роджър Бриджес, главен глобален стратег по лихвените проценти и валутите в базираното в Сидни австралийско подразделение на Nikko Asset Management, който управлява 14 млрд. долара. "Доходността по 10-годишните американски ДЦК може да се повиши до 2,7% през януари. Тенденцията е ваш приятел“, казва Бриджес.

Разгромът е изтрил 1,7 трлн. долара от стойността на глобалния индекс за ноември, което също е рекорд, като през същия месец капитализацията на световните фондови пазари е нараснала с 635 млрд. долара.

Доходността по 10-годишните американски ДЦК е нараснала с 56 базисни пункта през ноември, което е най-големият им скок от 2009 г. и се търгува за около 2,38% на борсата в Лондон в четвъртък сутринта. Средната доходност по индекса Bloomberg Barclays Global нарасна до 1,61% на 23 ноември, след като достигна рекорден минимум от 1,07% на 5 юли.

Ръстът на доходността показва ограниченията на политиките за количествено облекчаване на най-големите централни банки, казва Бриджес. Облигациите ще бъдат особено уязвими, ако Европейската централна банка реши да намали програмата си за изкупуване на държавни облигации на срещата на 8 декември, допълни Бриджес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 7 години
Цената на европейските и американските ДЦК е паднала пренебрежимо малко. Сривът бе тежък за ДЦК на развиващите се пазари, а катастрофален за например мексиканските, защото Доналд не обича чушкаджии. Сериозно се замислям да се насоча именно към ДЦК на могъщи, силни, но пренебрегвани държави - Русия напримерно, може би и Турция. ДЦК, която носи годишна доходност от над 8% спрямо търгуемата цена, въобще за изхвърляне не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
LuckyYou
преди 7 години
Отлив от облигации винаги има, когато ФЕД започне да вдига лихвите! В такъв случай винаги цената пада. А да се говори за край на 30 годишния бичи пазар е прекалено рано! Защото сигурно така са говорили и преди 10 години, когато се случваше същото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още