IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови протести разтърсиха Венецуела заради липса на пари в брой

Съобщава се за трима загинали след демонстрации заради изтеглянето на най-масовата банкнота в страната

11:45 | 17.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Протести избухнаха в някои части на Венецуела в петък поради липса на пари в брой, след като правителството внезапно изтегли от обращение най-масовата банкнота в страната в разгара на най-тежката икономическа криза, предава Ройтерс.

Представител на опозицията заяви, че сблъсъците в югоизточната част на миньорския град Каляо са взели три жертви. Правителството все още не е потвърдило тази информация.

Развявайки вече неизползваемите банкноти от 100 боливара, демонстрантите блокираха пътища и заявиха, че искат магазините да приемат пари в брой. Те отправиха остри критики към президента Николас Мадуро. Протести имаше в редица малки и големи градове в цяла Венецуела.

Десетки магазини на различни места бяха разграбени.

Миналия уикенд Мадуро даде три дни за изтеглянето от обращение на банкнотата от 100 боливара, посочвайки, че мярката има за цел да се бори с мафията на границата с Колумбия. Всичко това се случи въпреки предупрежденията на някои икономисти, че ходът може да доведе до истински хаос.

Опозиционните лидери заявиха, че решението е още едно доказателство, че Мадуро разрушава икономиката и трябва да бъде остранен.

Нови банкноти трябваше да бъдат пуснати в обращение в четвъртък, но все още не са ползвани никъде. Така много венецуелци се оказаха в ситуация, в която не могат да напълнят резервоарите на автомобилите си, за да отидат на работа, да си купят храна и да купят коледни подаръци.

В допълнение към хаоса много банкомати останаха празни и счупени. Пред офисите на централната банка в Каракас и Маракайбо се образуваха огромни опашки. Там банкнотите от 100 боливара все още могат да бъдат предадени и депозирани за още няколко дни.

Мерките на Мадуро предизвикаха гняв сред венецуелците, които вече са уморени от дългите опашки за храни и лекарства, на фона на недостига на продукти и огромната инфлация.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още