IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран договори закупуването на 100 самолета от Airbus

Сделката може да бъде подписана още днес или във вторник

11:44 | 19.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Иран е финализирал договор с Airbus за закупуването на 100 реактивни самолета, първите от които се очаква да бъдат доставени още в средата на януари, съобщи високопоставен представител на държавата.

Сделката, която е разделена почти по равно между самолети с широк и с по-тесен корпус, ще бъде подписана през следващите няколко дни, може би още в понеделник или във вторник, заяви заместник-министърът по транспорта и благоустройството Асгар Фахрие Кашан за Ройтерс.

Финализирахме преговорите с Airbus и всеки момент ще можем да подпишем сделката в Техеран. Чакаме някои последни разрешения и очакваме да подпишем днес или утре“, казва той в телефонно интервю.

Airbus ще достави 4 типа реактивни самолети: със средноголям корпус А320 и А321 и с голям корпус – А330 и А350, казва Кашан, потвърждавайки, че Иран се е отказал от суперджъмбото А380, част от проектодоговора, подписан в Париж през януари.

Иран, който миналата седмица финализира сделка с Boeing за 80 самолета, е постигнал споразумения с чужди фирми за лизинг за финансирането на общо 77 самолета, включително 42 от Airbus и 35 от Boeing, допълва Кашан.

Ще има поне две лизингови компании“, казва той.

Иран купува самолети, за да възстанови остарялата флота на превозвача IranAir в рамките на споразумението, с което световните сили вдигнаха повечето международни санкции в замяна на ограничения върху ядрената програма на страната.

Графикът предполага, че първата доставка на Airbus А321 може да пристигне преди встъпването в длъжност на 20 януари на новоизбрания президент Доналд Тръмп, който изказа редица критики срещу ядрената сделка. Доставката ще се случи и преди изборите за президент на Иран през май.

Американското министерство на финансите предостави лицензи за износ, за да могат двете сделки да продължат напред – изискване за Airbus и Boeing заради усиленото ползване на американски части и от двете компании.

На въпрос дали сделката може да се провали, ако Вашингтон оттегли сертификатите или наложи нови търговски ограничения върху Иран, Кашан каза: „Не се тревожим за това, макар че не трябва да пренебрегваме подобна възможност“.

Факт е, че Тръмп може да наложи определени нови санкции, но ще сметнем това за нарушение на JCPOA (ядрената сделка), в която изрично се предвижда възможността за покупка на самолети и продажбата им от производители“, допълва Кашан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още