IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разорена Венецуела плаща за лекарствата си с диаманти

Липсата на пари принуждава и обикновените граждани да търгуват със стоки, за да получат така необходимите им медикаменти

11:45 | 06.01.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимки: Ройтерс</p>

Снимки: Ройтерс

На фона на пустеещи болнични рафтове и правителство, което се чуди как да се справи с 5 млрд. долара просрочени дългове към фармацевтични компании, Венецуела наскоро предложи на някои от чуждестранните си доставчици алтернативно заплащане – в диаманти, злато и колтан – рядък метал, използван за направата на мобилни телефони и Playstation-и.

Предложението е объркало представителите на фармацевтичните компании, които нямат политика за приемането на скъпоценни камъни и метали като разплащателно средство. Това съобщават пред вестник Wall Street Journal хора, запознати със срещата от миналия месец, на която венецуелският министър на здравеопазването е направил предложението.

И макар да не става ясно дали компаниите са приели, самата оферта подчертава това как икономическият колапс на Венецуела принуждава администрацията на президента Николас Мадуро да импровизира заради острия недостиг на долари, пише още изданието.

Правителството няма средства дори да печата достатъчно от своята валута. Bolívar fuerte или буквално „силен боливар“ е създаден от кабинета през 2008 г., като се махат три нули от предишната валута. Само през 2017 г. обаче той загуби 97% от стойността си, а богатата на петрол страна изпадна в хиперинфлация.

„Парите са създадени, за да не се налага да правим размени“ за основни стоки, посочва венецуелският икономист Омар Замбрано. „Но ние толкова изпаднахме, че сега се връщаме назад във времето“, допълва той.

Използването на стоки като форма на плащане не е нещо ново за големите международни компании в минния или петролния бизнес, но е истинска рядкост в други сектори като фармацевтичния, смята базираният в Каракас икономическият консултант Орландо Очоа.

Като се имат предвид неясните финанси на страната, не е сигурно с колко точно Венецуела разполага под формата на благородни метали или скъпоценни камъни, пише още Wall Street Journal. Социалистическото правителство едностранно изтегли държавата от „Процеса Кимбърли“, който удостоверява произхода на диамантите по света, преди отново да се включи в него през 2016 г. В същото време голяма част от добива на диаманти и други ценни минерали е в ръцете на миньори в беззаконните, покрити с джунгли венецуелски щати Амасонас и Боливар.

Наскоро приближени на президента също започнаха да обсъждат варианта за разплащане с чуждестранни доставчици посредством подкрепена от петрол криптовалута, която Каракас заяви, че разработва.

Колкото до предложението на здравното министерство, според Очоа това е блъф. Изглежда така „сякаш искат да си покажат активите, за да създадат илюзията, че все още имат намерение да платят, макар да не могат“, смята той, цитиран от Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 28 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 6 години
Венецуела пусна криптовалутата "петро". Зевзеците в руските сайтове питат, защо не са я нарекли "мадурики"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още