IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела отново изостави кредиторите си

Страната не е успяла да изплати 35 млн. долара по свои облигации

10:02 | 04.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Николас Мадуро&nbsp;настоява, че Венецуела ще изплати краткосрочните си задължения. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Николас Мадуро настоява, че Венецуела ще изплати краткосрочните си задължения. Снимка: Ройтерс

Според S&P Global Ratings изпадналата в криза Венецуела не е успяла да погаси задълженията си по още една емисия облигации. Това засилва опасенията на инвеститорите относно възможността на страната да погаси над 9 млрд. долара, дължими по облигации през 2018 г., пише The Wall Street Journal.

Рейтинговата компания обяви във вторник, че Венецуела не е успяла да извърши плащане в размер на 35 млн. долара в рамките на 30-дневен гратисен период. Така според инвестиционната компания Caracas Capital правителството и държавната петролна компания изостават с плащания за 1,28 млрд. долара. 

S&P класифицира тези пропуснати плащания като частичен дефолт със съответните последствия за кредитния рейтинг. Агенцията също така пояснява, че има 50% вероятност Венецуела да просрочи плащанията в следващите три месеца. 

На фона на многото закъснели или въобще неосъществени плащания по дълга облигационерите могат да вкарат искове в съдилищата в САЩ за пълно плащане по почти всички дългови емисии на държавата, твърдят адвокати. Повечето венецуелски държавни облигации, емитирани на международните пазари, се управляват по законите на Ню Йорк.

Съдебните искове осигуряват най-добрия шанс за изплащане за притежателите на държавни облигации в размер на 36 млрд. долара, твърдят в доклад Ричард Купър и Боаз Мораг, адвокати от Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP.

"Това, което очаквам, e през следващите седмици тези облигационери да се организират в отговор на липсата на плащане въпреки твърденията на Венецуела, че ще продължи да плаща", казва Майкъл Рош, пазарен стратег за нововъзникващите пазари в Seaport Global Holdings LLC.

Други анализатори обаче твърдят, че инвеститорите може да предпочитат засега да не пристъпват към съдебни действия с надеждата, че страната ще продължи да плаща по-късно и спорадично, вместо да започнат процес, който според адвокатите може да представлява един от най-сложните дефолти.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро настоява, че Каракас ще изплати краткосрочните си задължения. Правителството също така заяви, че възнамерява да преструктурира целия остатъчен дълг, който според анализатори достига 150 млрд. долара.

Всеки един процес по преструктуриране би бил затруднен, защото Мадуро и други държавни служители са изправени пред санкции от страна на САЩ, които възпрепятстват повечето чуждестранни инвеститори да преговарят с администрацията.

Правителството изглежда дава приоритет на плащанията за държавната си петролна компания, казва Сиобхан Морден, управляващ директор в Nomura. Това може да е знак, че Мадуро се стреми да защитава петролните запаси и енергийните активи на страната, към които кредиторите могат да предявят претенции, казва още тя.

Petróleos de Venezuela SA, държавната петролна компания, наскоро осъществи забавено плащане за 340,1 млн. долара, съобщава Caracas Capital. Облигациите на дружесвото се търгуват с премия спрямо държавните дългови книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още