IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ отново повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж

Фондът обаче предупреждава, че е малко вероятно сегашният възход на икономиката да е "новото нормално"

17:29 | 22.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) ревизира днес прогнозата си за световния икономически растеж за тази и следващата година. Фондът очаква икономиката през двете години да се разшири с по 3,9%, като за сравнение в предишните си прогнози от октомври перспективите бяха за ръст от по 3,7%.

Освен това фондът смята, че световната икономика е достигнала темп на растеж от 3,7% през 2017 г., докато в доклада си от октомври очакванията бяха за с 0,1 пр.п. по-ниски.

Според МВФ обаче политическите лидери и централните банкери трябва да останат нащрек, тъй като сегашната икономическа инерция отразява фактори, които може да не продължат да съществуват още дълго време.

Нашата позиция е, че е малко вероятно сегашният възход, колкото и добре дошъл да е той, да се превърне в „новото нормално“ и е изправен пред средносрочни опасности, които може да се засилят“, коментира главният икономист на фонда Морис Обстфелд.

Данъчната реформа в САЩ вероятно ще разшири дефицита по текущата сметка на страната, ще засили долара и ще засегне международните инвестиционни потоци, допълва той.

Припомняме, че американският президент Доналд Тръмп одобри реформа на данъчния кодекс през декември, която намали корпоративната данъчна ставка от 35% на 21% и сви данъчното бреме за повечето физически лица.

„Очаква се промените в данъчната политика на САЩ да стимулират активността, като краткосрочното влияние в САЩ ще дойде основно от реакцията на инвестициите към намаляването на данъка върху корпоративната печалба“, казва МВФ в актуализацията, представена в навечерието на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

„Ефектът върху американския растеж се оценява да бъде положителен през 2020 г., достигайки до 1,2% тази година“, казва фондът, цитиран от Ройтерс. Той предупреждава обаче, че се очаква след 2022 г. понижаването на данъци да забави растежа за няколко години.

Според МВФ американската икономика ще се разшири с 2,7% през 2018 г., което е с 0,4 пр.п. над прогнозата от октомври. Очакванията са обаче растежът да се забави до 2,5% през 2019 г.

Фондът ревизира нагоре прогнозите си за ръста и на еврозоната, особено за Германия, Италия и Холандия, „отразявайки по-силната инерция в местното търсене и по-високото външно търсене“.

Според фонда икономиката на зоната с единна валута ще се разшири с 2,2% през 2018 г. и с 2,0% през 2019 г., като за сравнение, предишните прогнози бяха съответно за 2,1% и 1,9%. Икономическият растеж в Германия ще бъде 2,3% тази година (при предишни прогнози за 2,0%), а във Франция – 1,9% спрямо 1,8%.

Фондът обаче намали прогнозата си за растежа на Испания за 2018 г. с 0,1 пр.п. до 2,4%, заявявайки, че политическата несигурност ще повлияе на бизнес доверието и търсенето.

Прогнозата за икономиката на Япония бе повишена до 1,2% и 0,9% съответно през тази и следващата година, но за Великобритания остава без промяна на ниво от 1,5%.

Като цяло МВФ запазва очакванията си за развиващите се пазари и за настоящата и следващата година. Прогнозите са китайската икономика да се разшири с 6,6% тази година, забавяйки се до 6,4% през 2019 г.

Глобалната финансова институция казва още, че растежът в Близкия изток и Субсахарска Африка ще бъде повлиян от отслабването на по-големите им икономики, Саудитска Арабия и Южна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още