IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетте основни риска пред световната икономика

Според Economist Intelligence Unit глобалната икономика е изправена пред най-високото ниво на риск от години

13:30 | 02.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалният растеж надхвърля 4%

Интензивност – 12

Умерена вероятност, сериозни последици

Засилващият се растеж на някои големи пазари означава, че е възможен значителен скок на цялостния растеж на световната икономика. През 2017 г. данните показаха здрави основи на икономиката на Европа и редица нововъзникващи пазари, което открива пътя за силна 2018 г. Това вероятно ще тласне световния растеж близо до 3%, но не и до 4% заради забавянето на икономиките на САЩ и Китай, повишаването на цените на горивата и нормализирането на валутната политика.

Възможно е обаче усилията на Китай за стимулиране на икономиката да доведат до по-силно представяне от очакванията в момента. Макар че растежът в Индия беше малко под очакванията през 2017 г., представянето на страната остава силно, а Бразилия и Русия излязоха от рецесия. Като цяло има възможност за по-силен глобален растеж, стимулиран от бурноразвиващите се пазари и в по-малка, но все пак значителна степен от Европа.

Растеж над 4% би бил най-високото ниво от 2010 г., когато световната икономика получи тласък от стимулите след кризата. Economist Intelligence Unit предупреждава, че ускоряване на растежа няма да донесе успокоение за страните с бавен растеж, но може да помогне за дългосрочно ребалансиране на икономиката на Китай, което би направило целия процес по-безболезнен. Подобряване на глобалното търсене може да повиши още повече цените на суровините, създавайки омагьосан кръг за страните износителки в Латинска Америка, Близкия Изток и Субсахарска Африка.

Голяма кибератака парализира дейността на корпорации и правителства

Интензивност – 12

Умерена вероятност, сериозни последици

Съществува риск честотата и силата на кибератаките да нараснат до степен че мрежите на корпорации и на правителства да рухнат или да бъдат манипулирани продължително време.

Миналата година бяха организирани няколко големи кибератаки, включително т. нар. WannaCry и Petya, които засегнаха много глобални мрежи, въпреки че щетите бяха сравнително малки.

Кибервойните се водят от различни играчи, както подкрепяни от държави, така и престъпни мрежи, които използват различни техники. Много от последните атаки бяха свързани с използването на рансъмуер, който цели извличането на финансова печалба, възползвайки се от уязвимостта на мрежата.

Тези атаки може да са част от по-широките усилия на държави да парализират вражески правителства и икономики, за тях често е обвинявана Северна Корея например, и включват усилия за повреждане на физическата инфраструктура или достъп до чувствителна информация. Голяма и повсеместна атака би разтърсила диверието на потребителите в сигурността на интернет и би застрашила ежедневни трансакции за милиарди долари.

Economist Intelligence Unit пише, че ако правителствени дейности бъдат сериозно засегнати от атака или физическа инфраструктура бъде повредена, последиците за икономическия растеж ще бъдат още по-сериозни. Последните атаки обаче показаха, че в много случаи последиците могат да бъдат смекчени със сравнително прости техники за киберсигурност, отбелязват анализаторите. Те обаче предупреждават, че ако тези атаки са били само тест, най-лошото може би предстои.

Продължителен и хаотичен икономически спад в Китай

Интензивност – 10

Слаба вероятност, много сериозни последици

Очаква се Китай да отбележи още една година на силен икономически растеж през 2018 г., но остава да разберем колко дълго страната може да отлага усилията за забавяне на растежа, без да създаде проблеми във финансовия сектор.

В края на 2018 г. Китай определи икономическите си приоритети за 2018 г., намеквайки, че усилията за ограничаване на дълга тази година няма да са толкова агресивни, колкото се смяташе. Това може да създаде неприятносни в бъдеще, но в краткосрочен план заплахите за икономиката са по-малки, което означава, че сериозен и неконтролируем спад  през 2018-2019 г. е малко вероятен.

Възможно е обаче властите да не успеят да овладеят дефолтите в непрозрачния финансов сектор и усилията за дори умерено забавяне на растежа на кредитите с нови регулации да се окажат по-вредни от очакванията.

Въпреки че властите вероятно ще направят всичко възможно да предотвратят крах на банките, дори намек за  появата на подобен проблем може да създаде сериозни неприятности във финансовия сектор предвид нарастването на дълга в  последните години.

Разрешаването на тези проблеми може да предизвика внезапен спад на икономиката. Спукването на кредитния балон в други страни обикновено води до рязко забавяне на икономическия растеж и ако бъде придружен със спад на цените на жилищата, правителството може да не успее да запази контрола си върху икономиката. Това е още по-вероятно, ако рухнат китайските малки и средни банки, които разчитат повече на финансиране на едро.

Ако китайското правителство не успее да предотврати хаотичен икономически спад, това може да доведе до понижаване на цените на суровините, особено на металите. Спадът ще е особено пагубен за икономиките в Латинска Америка, Близкия изток и Субсахарска Африка, които се възползваха от стимулирания от Китай растеж на цените на суровините, предупреждава Economist Intelligence Unit.

Освен това предвид нарастващата зависимост на западните промишлени компании и търговци на дребно от търсенето в Китай и на други нововъзникващи пазари рязко забавяне на растежа в страната ще има сериозни глобални последици, които ще са много по-тежки, отколкото биха били в предишните десетилетия, допълват експертите.

Голяма военна конфронтация на Корейския полуостров

Интензивност – 10

Слаба вероятност, много сериозни последици

Напрежението между САЩ и Северна Корея е геополитическа константа от края на Корейската война през 1953 г. насам. Но положението на полуострова в момента изглежда по-сериозно заради напредъка на режима на Ким Чен-ун в разработването на ракети с голям обсег, които могат да застрашат американската територия, и в овладяването на ядрената технология.

Тръмп повишава още повече риска с по-твърдата си политика към Северна Корея от предшественика си Барак Обама. Комбинацията от по-агресивната  позиция на САЩ и вероятността Северна Корея да се превърне в ядрена държава, способна да удари американската територия през 2018 г. или началото на 2019 г., може да доведе до голям въоръжен конфликт, предупреждава Economist Intelligence Unit.

Рисковете ще нараснат в идните две години, тъй като в САЩ се чуват призиви за превантивен удар, преди Северна Корея да се сдобие със способността да изстрелва междуконтинентални ракети с ядрен заряд. При подобен сценарий Северна Корея почти сигурно ще отговори с конвенционално оръжие и евентуално с ядрени ракети с малък обсег, което би опустошило Южна Корея и Япония с огромни човешки жертви и нарушаване на големи глобални снабдителни вериги. Вероятните човешки и материални последици от война с непредсказуемата Северна Корея остават най-силните спирачки пред избухването й.

Северна Корея обаче ще продължи да развива програмата си за ядрени оръжия независимо от заплахите на САЩ или икономическия натиск, породен от по-строги международни санкции. Китай ще промени търговията и допломацията си със Северна Корея в съответствие със санкциите на ООН, но ще опита да предотврати нестабилност в съседната си страна, прогнозира Economist Intelligence Unit.

Анализаторите предупреждават, че расте рискът от американска атака, целяща да нанесе щети на военния капацитет на Северна Корея.

Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още