IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Росатом“: Руските атомни електроцентрали са спестили 565 млн. т въглероден диоксид

През последните 14 години руската енергийна компания е изградила 15 реактора, като 7 от тях се намират на територията на други страни

16:54 | 09.09.19 г.
<p>
	Плаващата атомна електроцентрала &bdquo;Академик Ломоносов&ldquo;.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Плаващата атомна електроцентрала „Академик Ломоносов“. Снимка: Ройтерс

Руските атомни електроцентрали, построени както на територията на Руската федерация, така и извън нея, са предотвратили генерирането на 565 млн. т въглероден диоксид, посочи в своя презентация Вадим Титов, старши вицепрезидент на Rusatom International Network, по време на годишната среща на Световната ядрена асоциация в Лондон. 

Rusatom International Network, индустриален комплекс под управлението на енергийния гигант „Росатом“, който се занимава с развитието и менажирането на регионалните представителства на руската компания по целия свят, като подпомага подразделенията на външните пазари, търси нови бизнес партньори и насърчава производството на руските предприятия в ядрената промишленост.

Според Титов атомните електроцентрали оказват директно влияние върху 6 от целите за устойчиво развитие на ООН: достъпна и чиста енергия; високи нива на заетост на трудовия пазар и икономически растеж; стимулиране на иновациите и инфраструктурата; отговорно потребление и производство; климатична съобразност и подпомагане на съвместната дейност между държавите и бизнеса.

Титов цитира изпълнителния директор на Международната агенция за енергия (МАЕ) Фатих Бирол, който посочва, че „наред с възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност и други иновативни технологии, ядрената енергия ще има важен принос за постигане на целите за устойчивост при развитието на енергията и повишаване на енергийната сигурност“.

Според руския експерт ядрената енергия се нарежда на второ място след хидроенергията при производството на електроенергия от нисковъглеродни енергийни източници, каквито са още вятърната и слънчевата енергия.

През 2018 г. е приключило строителството на 9 нови блока с общ капацитет 10 GWe, като в същото време още 55 енергоблока се намират в процес на изграждане, посочва Титов.

По неговите думи „Росатом“ е единствената компания, която изпълнява серийно строителство на ядрени централи.

„През последните 14 години сме създали 15 нови ядрени блокове“, отбеляза Титов, добавяйки, че 7 от тях се намират на територията на други страни.

Експертът обърна внимание и на наскоро пуснатата в експлоатация плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“. По неговите думи съоръжението разполага с инсталиран капацитет от 77 MW с цикъл за презареждане с горива от 3 години. Моделът на реакторите е KLT-40S, а проектираната продължителност на експлоатация на централата е 40 години.

Титов обърна внимание и на ползите от ядрената енергия, които не се отнасят до генерирането на електроенергия. Според него ядрените технологии допринасят изключително за развитието на здравеопазването, хранителната индустрия, образованието и постигането на устойчиви общество и градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още