IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов въздушен удар по иракски милиции северно от Багдад

Оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу „Ислямска държава“ отрича да е участвала в нападението

09:08 | 04.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тази нощ е имало нов въздушен удар по иракски милиции северно от Багдад, съобщава иракската държавна телевизия, като твърди, че зад атаките седи САЩ. Според  иракските „Сили за народна мобилизация“ при въздушните удари в района на лагера са убити шестима души, а трима са тежко ранени.

Оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу „Ислямска държава“ обаче заяви днес, че не е нанасяла никакви въздушни удари в района на лагера Таджи северно от Багдад, съобщава Ройтерс. Според пост в Twitter на говорител на коалицията, при въздушния удар е засегнат конвой с медици, а не висши ръководители, както се твърди в някои медии.

Атаката се случва часове, след като при нападение с безпилотен самолет американски сили убиха генерал Касим Солеймани. 

По-рано вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е наредил убийството на иранският топ генерал, за да спре войната, а не да започне такава. По думите му иранският военен командир е планирал сигурни атаки срещу американци, съобщава Ройтерс. 

"Сюлеймани планираше зловещи атаки срещу американски дипломати и военни, но ние го хванахме, докато се опитваше да изпълни тази задача и прекратихме планираното от него", заяви Тръмп пред репортери в курорта Мар-а-Лаго в Палм Бийч.

„Вчера предприехме действия, за да спрем войната. Не предприехме действия за започване на война “, каза Тръмп и добави, че САЩ не се стремят към промяна на режима в Иран.

Сюлеймани, който оглавяваше подразделение на елитните Революционни гвардейци в Иран, беше ключова фигура в иранската и близкоизточната политика. Той беше убит заедно със свой помощник при американски въздушен удар на летище в Багдад.

Смъртта му изостри вече голямото напрежение между Иран и САЩ и предизвика безпокойство от ответни действия от Иран.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още