IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължителни ваксини срещу COVID-19 за пътуване ще убият сектора

Авиокомпаниите са сред най-тежко засегнатите от здравната криза

21:45 | 17.12.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Разпространението на ваксините срещу COVID-19 засили дебата дали те трябва да станат задължителни. Ръководителят на голяма лобистка група в туризма твърди, че това ще причини непоправими щети на изпитващия затруднения сектор, предава Bloomberg.

„Не мисля, че правителствата ще изискват ваксинация догодина“ за пътувания, каза Глория Гевара, ръководител на Световния съвет по пътувания и туризъм, на пресконференция в четвъртък. „Ако го направят, ще убият сектора си“, смята тя.

Хората, които първи ще получат ваксина, са възрастните и уязвимите, а те „са последните хора, които ще пътуват“, заяви Гевара. Вместо това е вероятно правилата за тестване за вируса преди заминаване да бъдат засилени.

Алън Джойс, главен изпълнителен директор на Qantas Airways, предизвика дебат в индустрията миналия месец, когато заяви, че документ за ваксинация ще бъде условие за пътуващите да влизат или да напускат Австралия със самолети на авиопревозвача. До момента нито една страна не е обявила ваксинацията за задължителна и не е заявила, че тя ще се изисква, за да могат хората да пресичат границите.

Авиокомпаниите са сред най-тежко засегнатите от здравната криза, като Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) прогнозира комбинирани загуби от 157 млрд. долара тази и следващата година. След като се добави и по-широкият туристически сектор, последиците нарастват до 3,8 трлн. долара, отбеляза Гевара.

Тя говори на събитие, организирано от CommonTrust Network, швейцарска компания с идеална цел, подкрепена от Световния икономически форум, която е създала дигиталната здравна система CommonPass, която удостоверява резултати от тестове, за да минимизира риска от измама.

Зависимата от туризма Аруба ще започне да използва системата през февруари за наблюдение на посетителите, съобщи министърът на здравето, туризма и спорта Дангуй Одубер по време на събитието. Карибският остров има пилотен проект с JetBlue Airways за тестване, но ваксинацията няма да е в дневния ред поне през първото полугодие на 2021 г., заяви той.

Използването на дигитални системи като начин за съживяване на пътуванията има смесени резултати до момента. Римското летище направи коридор за някои американски дестинации този месец, но друг, планиран между Сингапур и Хонконг, беше отложен за догодина заради увеличаването на случаите на COVID-19.

Наред с CommonPass IATA работи по собствено мобилно приложение, Travel Pass, и планира тестова програма с компанията-майка на British Airways, IAG, тази година. AOKpass от компанията за пътническа безопасност International SOS се използва за полети между Абу Даби и Исламабад в Пакистан.

Извън авиационната индустрия Стивън Котън, генерален секретар на Международната федерация на транспортните работници, заяви, че стотици хиляди моряци в цял свят продължават да са блокирани на кораби и не могат да се върнат у дома заради международните ограничения на пътуванията.

„Тази хуманитарна криза, която също така създава значителен риск за глобалните снабдителни вериги, трябва да получи отговор отчасти чрез въвеждането на международно признато сертифициране на резултати от тестове за COVID-19 и ваксинации“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
е тъй кат гледам , получилите ваксина вече май никъде нема да пътуват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
ще ходим с кола бе и то дизел, ше се приземим нема страшно, че как гледам ше убият хората с тая измишльотина .... или просто нема се прибираме повече дома и те тва е, тъкмо и булгаристанcкaтa икономика ше се задуши и пукалдяса в собствен сос ....Nurse FAINTS moments after receiving coronavirus jab in another flop for confidence-building PR drive (VIDEO)https://***.rt.com/usa/510037-nurse-faints-pfizer-vaccine/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Това ще убие цели индустрии. А Алън Джойс, главен изпълнителен директор на Qantas Airways, много бързо го *** а, като организацията каза, аа ние се абстрахираме от това изказване и не го поддържаме.Задължителните ваксини за пътуване са мокрите в сънища на Били инжекцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още