IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво спечели и какво изгуби възобновяемата енергия през 2020 г.?

Въпреки удара, който глобалната енергетика понесе от разпространението на коронавируса, прогнозите за чиста енергия остават ясно оптимистични

15:56 | 04.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В навечерието и по време на втората вълна

Докато светът започваше да се изправя на крака от блокадите, които бяха въведени през пролетта заради коронавируса, глобалната енергетика отразяваше тази тенденция с увеличаване на произведената енергия.

В началото на август Morningstar обяви, че активите под управление на фондове, които се придържат към принципите на околната среда и социалното управление (ESG), за първи път са надминали 1 трилион долара. Според компанията за финансови услуги икономическото прекъсване, причинено от коронавируса, „подчертава значението на изграждането на устойчиви и гъвкави бизнес модели, основани на съображенията на много заинтересовани страни“.

През септември коронавирусът отново напомни за себе си, като много от най-потърпевшите страни и такива, които бяха успели да овладеят ефективно разпространението на заразата до лятото, отново започнаха да отчитат сериозен ръст в броя на заболелите. 

И докато ЕС се подготвяше да гласува своя бюджет за 2021-2027 г. с фокус върху зеленото възстановяване, в Азия най-големият замърсител в света предприе радикална стъпка в посока възобновяемата енергия.

Китайският държавен глава Си Дзинпин обяви през септември, че азиатската страна възнамерява да стане климатично неутрална "преди 2060 г.". Китай разполага и с най-големите производствени мощности за ВЕИ в света, като към края на 2019 г. в страната са инсталирани 789 гигавата зелени мощности.

Малко след това френският енергиен гигант Total обяви, че ще спре рафинирането на петрол в региона на Париж и ще инвестира над 500 милиона евро до 2024 г., заменяйки съоръжението си с инсталации за възобновяеми горива и биопластмаси. Решението на петролния гигант отразява нарастващото търсене на по-екологична енергия, както и ангажимента на Total да намали експозицията си към въглеводородите и да ограничи емисиите на въглероден диоксид от своите операции.

Компанията, подобно на европейските си конкуренти в лицето на Royal Dutch Shell и BP, е подложена на нарастващ натиск от страна на акционерите, правителствата и обществеността за засилване на мерките за справяне с климатичните промени.

Power Technology съобщи през октомври, че новите инсталирани соларни мощности в Германия са се увеличили с 421 мегавата, което е с 12% повече спрямо същия период на 2019 г. Въпреки икономическите щети, нанесени от пандемията, страната добавя около 3,5 гигавата нов соларен капацитет в периода януари-септември, което е ръст от 17% спрямо същия период на 2019 г. Така общите соларни инсталации в Германия достигат 53,1 гигавата.

В същото време общият инсталиран соларен капацитет във Франция достигна 10,2 гигавата през септември. Правителството задели 35,5 млрд. долара за ВЕИ сектора като част от своя план за икономическо възстановяване от коронакризата.

От друга страна инвестициите в соларната индустрия в Индия нараснаха със 170% през третото тримесечие на годината, достигайки 270 млн. долара в сравнение със 100-те милиона долара, отчетени през второто тримесечие, макар инвестициите да спадат с 69 на сто от 1,56 млрд. долара за третото тримесечие на 2019 г.

В средата на ноември норвежката енергийна компания Equinor обяви, че търсенето на енергия в глобален план е спаднало с 15% през 2020 г. Според доклада на дружеството "Енергийни перспективи" вятърната енергия ще трябва да нарасне десетократно, за да отговори на търсенето на чиста енергия, както и на екологичните цели за ограничаване на глобалното затопляне до 2050  г.

По същото време френската EDF сподели, че пандемията е свила продажбите ѝ на енергия с 2,36 млрд. долара през първите девет месеца на годината, въпреки значителното подобрение през третото тримесечие. Приходите на EDF за периода юли-септември възлизат на 16,7 млрд. долара, което е 1,8% ръст спрямо същия период на 2019 г.

Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още