IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът отделя твърде много въглерод, за да се постигнат климатичните цели

Тази година средната концентрация на въглероден диоксид вероятно ще се увеличи с 2,14 части на милион, прогнозира британската метеорологична служба

22:10 | 12.01.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на натрупване на въглероден диоксид в атмосферата трябва да се забави с около 20% през следващите пет години, за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните нива, според анализ на метеорологичната служба на Великобритания. 

Годишната прогноза за въглерода на службата напомня, че настоящите усилия за намаляване на емисиите на парникови газове са недостатъчни, което означава, че светът трябва да действа още по-агресивно през следващите години, за да има някакъв шанс да постигне глобалните климатични цели, съобщава Bloomberg.

Тази година средната концентрация на въглероден диоксид вероятно ще се увеличи с 2,14 части на милион. Това всъщност представлява по-бавен темп, отколкото през последните години, благодарение на работата на съоръженията, които премахват въглерода, предизвикан от метеорологичните условия от феномена Ла Нина.

„Природата временно ще свърши нашата „тежка работа“ тази година, тъй като се очаква екосистемите – като тропическите гори – да изтеглят по-висок дял въглероден диоксид от атмосферата от обичайното“, коментира Ричард Бетс, ръководител на изследванията на въздействието върху климата в Met Office. „Въпреки това, ако светът иска да постигне амбициозните цели в рамките на Парижкото споразумение, дългосрочното натрупване на въглероден диоксид в атмосферата трябва да се забави бързо и да спре преди средата на века”, добавя той.

Заради бързото натрупване на въглерод в земната атмосфера 2021 г. се нареди на пето място в историята по високи температури.

За да се постигне целта за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса, предпочитаното ниво, определено в Парижкото споразумение за климата, повишаването на количеството въглерод в атмосферата трябва да се забави до средно 2 части на милион годишно през следващите пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto2
преди 2 години
"благодарение на работата на съоръженията, които премахват въглерода, предизвикан от метеорологичните условия от феномена Ла Нина." хахахаха какви са тия "съоръжения" Аспарух, че много интересно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Зелените са новите комунисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Като започне глада хората ще грабнат пушките и ще падат глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
+ редукция на Русия до Московско княжество. Грета Тумерг президент! В САЩ. Тука Луна президент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
климатичните цели са редукция на човечеството до половин милиард .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още