IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико отказва да наложи икономически санкции на Русия

Андрес Мануел Лопес Обрадор разкритикува също това, което нарече цензура на руските държавни медии от социалните медии

09:52 | 02.03.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Андрес Мануел Лопес Обрадор. Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg</em></p>

Андрес Мануел Лопес Обрадор. Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

Мексико няма да наложи никакви икономически санкции на Русия за нахлуването в Украйна, каза във вторник мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, цитиран от Ройтерс.

Той също така разкритикува това, което нарече цензура на руските държавни медии от социалните медии.

"Няма да предприемаме каквато и да е икономическа репресия, защото искаме да имаме добри отношения с всички правителства по света", каза Лопес Обрадор на пресконференция.

Позицията на Лопес Обрадор е в контраст с широките международни санкции, наложени на Русия заради действията на президента Владимир Путин в Украйна.

Русия има изградени силни връзки с различни правителства в Латинска Америка, особено с авторитарните администрации в Куба, Венецуела и Никарагуа, но връзките й с Мексико се смятат за ограничени поради силните отношения между САЩ и Мексико.

Мексиканската и американската икономики са дълбоко преплетени. Но левият лидер Лопес Обрадор е имал и трудни отношения със САЩ и е критикувал американската външна политика.

Късно във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен съобщи в Twitter, че е разговарял с мексиканския външен министър Марсело Ебрард по телефона, "повтаряйки световния призив за изтегляне на руските войски от Украйна".

Също в Twitter Ебрард посочи, че е представил гледната точка на Мексико за Украйна по време на разговора, който той определи като приятелски. Миналата седмица Ебрард осъди инвазията и поиска Русия да прекрати военните си операции в Украйна, заемайки по-твърда позиция от призива на Лопес Обрадор за диалог.

Коментарите на Лопес Обрадор във вторник дойдоха в отговор на въпрос за интереса на втория по големина производител на петрол в Русия "Лукойл" и на руската авиокомпания "Аерофлот" към Мексико. В петък "Лукойл" заяви, че е завършил придобиването на 50% дял в офшорен петролен проект в Мексико, част от стремежа му да разшири своя глобален обхват.

Мексиканският президент разкритикува също това, което той определи като цензура на руските държавни медии. "Не съм съгласен с факта, че медиите от Русия или от която и да е страна са цензурирани", каза Лопес Обрадор.

Google забрани на руската държавна медия RT и други канали да получават пари за реклами в техните уебсайтове, приложения и видеоклипове в YouTube, подобно на ход от страна на Facebook след инвазията в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 2
Karo
преди 2 години
Поздрави за въпросите, точно в целта.1. Неутралитетът си е неутралитет, т.е. не подкрепяш нито едните, нито другите. Това прави и Мексико. Ние за съжаление вече взехме страна, което според мен е грешка, защото ситуацията е сива, а не черно-бяла, че да кажеш кой е крив и кой прав.2. Едва ли искат да дразнят САЩ, просто искат неутралитет. Ако искаха да дразнят, щяха да подкрепят Русия, но те не го правят.3. А за мнението на Китай, имам едно чувство, че ще го научим чак когато стане прекалено късно, т.е. в събота. Не че нещо, но дайте първо да преживеем петъка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
RIJKO
преди 2 години
Здравейте, понеже с думите може би Вие задавате въпрос, на който аз лично нямам отговор, защото нямам пълна и точна информация за случващото се. Ще си позволя обаче да нюансирам малко контекста задавайки няколко допълнителни въпроса. Целта ми е да намекна, че в момента няма лесни решения.1.Дали така наречения неутралитет не е всъщност заемане на някаква позиция?2.Защо Мексико са взели такова решение?- Защото имат някакви зависимости;- Защото искат да се възползват от ситуацията;- Защото искат да подразнят САЩ;- Поради някаква друга причина.3....4.Какво е мнението на Китай за всичко случващо се? Повече яснота по въпроса ще имаме след като приключи събирането на китайските велможи започващо в събота.5.Как ще приключи всичко това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Karo
преди 2 години
Мексико е далеко, от какъв зор да налага санкции на Русия за неща ставащи на другия край на света. Реално, Мексико си води политика на неутралитет, нещо което може би и ние трябваше да направим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още